Ledelse

Disse seks lederne tjente mest i staten i 2020: Øverst fra venstre politidirektør Benedicte Bjørnland, vegdirektør Ingrid Dahl Hovland, NAV-direktør Hans Christian Holte, regjeringsråd ved Statsministerens kontor Anne Nafstad Lyftingsmo, finansråd Hans Henrik Scheel i Finansdepartementet og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Disse statlige lederne tjente mest i 2020

Fjorten av lederne i staten tjener bedre enn statsministeren. På toppen troner direktørene for Politiet, Statens vegvesen og NAV.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv har fått tilgang til lønnslistene for lederne som inngår i Statens lederlønnssystem fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD). Dette departementet har det overordnede ansvar for statens arbeidsgiverpolitikk.

Politidirektør Benedicte Bjørnland topper i år som i fjor lista over best betalte leder i staten med 2 millioner kroner i årslønn. Hun fikk jobben i 2019 og fikk allerede første året denne årslønnen, som er det maksimale en leder i staten kan få.

Hakk i hæl følger vegdirektør Ingrid Dahl Hovland med 1,98 millioner kroner. Hun startet også i jobben i 2019, etter ha være toppsjef i Nye Veier AS. Enda ferskere NAV-direktør Hans Christian Holte, som tiltrådte i stillingen i april 2020, kommer på en tredjeplass med 1,95 millioner kroner.

14 tjener mer enn statsministeren

Hele fjorten av lederne i staten tjener bedre enn sin øverste sjef, nemlig statsministeren. Erna Solberg får sin lønn fastsatt av Stortinget, og den er nå på 1.735.682 kroner per år. De øvrige statsrådene tjener 1.410.073 kroner i året.

Alle på lista nedenfor tjente mer enn statsministeren.

 
null

Disse økte mest

Lønnslistene fra kommunaldepartementet avdekker også at enkelte ledere fikk betydelig høyere lønnsvekst enn frontfagrammen, selv om de statlige lederne samlet sett holdt seg under dette taket.

Den som topper lista over lederne fikk størst lønnshopp, uten å skifte stilling eller ansvarsområde, var direktøren i Meteorologisk institutt Roar Skålin. Han fikk en økning på 20,3 prosent, til 1.420.000 kroner i årslønn.

– Denne lederen fikk et ekstraordinært løft for å komme på et sammenlignbart nivå med de andre lederne i miljøforvaltningen, forklarer ekspedisjonssjef Torgeir Strøm i Klima- og miljødepartementet, som er ansvarlig departement for Meteorologisk institutt.

Han viser også til at lønnsjusteringen ble gjort før signalene fra kommunalministeren om å holde seg under frontfagsrammen kom. Denne lønnsøkningen gjorde at Klima- og miljødepartementet ikke klarte kravet om å holde gjennomsnittlig lønnsøkning for sine ledere under frontfagrammen.

Den nest største lønnsøkningen blant lederne i staten fikk direktør Sven Marius Urke i Domstolsadministrasjonen med 16,6 prosent til 1.650.000 kroner. Justisdepartementet holdt seg likevel samlet sett under frontfagsrammen i gjennomsnittlige lederlønnsøkninger på sine områder.

Powered by Labrador CMS