Ledelse

Forpliktende avtale ga økt kvinneandel i britisk finans, viser rapport. Flere norske selskaper følger samme oppskrift.

– Vi har stor tro på at initiativet i Norge skal få minst tilsvarende effekt, sier Turid E. Solvang, en av initiativtagerne i Norge.

Publisert Sist oppdatert

I juni ble det lansert et nytt initiativ i finansnæringen i Norge for å øke kvinneandelen i bransjen.

Foto – De britiske resultatene er til stor insipirasjon, sier Turid E. Solvang i Future Boards, som administrerer ordningen i Norge.

Etter modell fra England forpliktet en rekke av de store, norske finansselskapene seg via «Kvinner i Finans Charter» til å sette seg noen interne mål for kjønnsbalanse på ledernivå.

Selskapene forplikter seg til å publisere status for fremdrift og måloppnåelse en gang i året, og de skal ha en leder som er ansvarlig for å følge opp arbeidet. I avtalen – charteret – anbefales det også at lederes godtgjørelse knyttes til måloppnåelsen.

Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om hvordan avtalen er tenkt gjennomført i praksis.

I England viser femårsrapporten til Women in Finance Charter UK nå at kvinneandelen har økt.

I styrene har kvinneandelen i britisk finans økt fra henholdsvis 23 prosent i 2016 til 32 prosent i 2021.

I ledergruppene har kvinneandelen økt fra 14 prosent til 22 prosent.

Tallene viser også at i snitt øker kvinneandelen mer i de britiske selskapene som har deltatt i «charteret» enn hos de øvrige.

  • De britiske selskapene som har forpliktet seg til avtalen har i snitt en kvinneandel på 26 prosent i ledergruppene. Selskaper som ikke er med på avtalen har til sammenligning en kvinneandel på 17 prosent.

  • Selskapene som har forpliktet seg til avtalen har i styrene i snitt en kvinneandel på 35 prosent, mot 25 prosent i selskapene utenfor avtalen.

De norske finansselskapene som har inngått en lignende avtale har ennå ikke avlagt sin første rapportering, men Turid E. Solvang, som gjennom selskapet Future Boards står for administrasjon og drift av det norske «charteret», følger med på utviklingen i England.

– Hva tenker du – kan vi forvente en lik stor økning i kvinneandel i Norge som i England?

– Femårsrapporten fra Women in Finance Charter i England er svært inspirerende for oss, og vi har stor tro på at initiativet i Norge skal få minst tilsvarende effekt. Vi opplever et genuint ønske fra bransjen om å få fart på utviklingen, og invitasjonen til å inngå en forpliktende avtale har blitt mottatt med overveldende positiv respons fra både enkeltselskaper og medeierne av «Kvinner i Finans Charter», sier Solvang.

Ifølge den britiske rapporten har det å sette egne mål vært det viktigste av prinsippene i avtalen med tanke på å drive utviklingen framover.

I «charteret» anbefales det at lederes lønn knyttes til måloppnåelsen. Dette er kanskje det mest kontroversielle punktet i avtalen, og det har da også vært det mest krevende prinsippet i avtalen, rapporterer de britiske selskapene.

Men halvparten, 49 prosent, mener det har vært effektivt.

Foto Når ansvaret for likestilling ligger hos toppledelsen, blir det tydeliggjort at mangfold er strategisk viktig, mener Alexandra Morris i Skagen fondene. (Foto: Skagen fondene)

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå ligger kvinneandelen blant ledere i finans i Norge på drøye 30 prosent, men i mange sektorer i næringen er tallene enda lavere.

Alexandra Morris, investeringsdirektør i Skagen Fondene og med-initiativtager til «Kvinner i Finans Charter» i Norge, viser til at antall kvinnelige ledere innen finans har stagnert i Norge de siste fem årene.

Hun tror at chartert kan bidra til en bedring framover.

– Å plassere ansvaret for charteret på selskapenes toppledelse, tydeliggjør at likestilling og mangfold er strategisk viktig for deres evne til verdiskaping framover.

Det norske «Kvinner i Finans Charter» eies av finansbransjen, gjennom bransjeforeningene Finans Norge, Verdipapirforetakenes forbund og Verdipapirfondenes forening.

Powered by Labrador CMS