Ledelse

Statsminister Erna Solberg og FHI-direktør Camilla Stoltenberg har holdt befolkningen oppdatert på koronasituasjonen i landet.

Kvinner er mer effektive kriseledere

Ta initiativ, inspirere, motivere og bygge opp medarbeidere er kvaliteter som kvinnelige ledere skårer mye høyere på enn menn, viser en ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE | De siste 12 månedene har vi hørt flere historier om at kvinnelige ledere håndterer koronakrisen bedre enn mannlige ledere.

Tysklands Angela Merkel, Finlansa Sanna Marin, Jacinda Ardern i New Zealand og vår egen Erna Solberg har blitt trukket fram som stjerneeksempel på hvordan man skal lede et land under en pandemi.

En studie viser at land ledet av kvinner hadde en lavere forekomst av koronatilfeller og dødsfall knyttet til viruset. En annen studie viste at stater i USA med kvinnelige guvernører også hadde lavere dødsfall knyttet til covid-19.

En undersøkelse omtalt av Harvard Business Review viser at kvinner generelt ble rangert som bedre ledere enn menn av sine nærmeste medarbeidere.

Under koronakrisen ble gapet mellom mannlige og kvinnelige ledere enda større – kvinnene skåret høyt på effektiv ledelse sammenlignet med menn. Dette kan tyde på at kvinner presterer bedre under en krise.

Menn skårer høyere på en ting

I undersøkelsen gjennomført av konsulentene Jack Zenger og Joseph Folkman i selskapet Zenger/Folkman, skåret kvinner høyere på 13 av 19 kvalifikasjoner som samlet sett utgjør effektiv ledelse.

Menn ble vurdert mer positivt på en ferdighet – teknisk kompetanse/profesjonell ekspertise, men forskjellen var ikke statistisk signifikant.

Engasjementet hos medarbeidere som hadde mannlige sjefer under koronakrisen var betydelig lavere enn hos de som hadde kvinnelig sjef.

For å forstå hvorfor forskjellen mellom kjønnene var så stor, så konsulentene på hvilke lederegenskaper som var viktige under en krise.

Respondentene svarte at mellommenneskelige ferdigheter som «inspirerer og motiverer», «sterk kommunikasjonsevne», «samarbeidsvillig» og «god på å bygge relasjoner» var viktige under en krise. Dette var ferdigheter som kvinner i gjennomsnitt skårer høyere på.

– Kvinnelige ledere har vært flinkere til å sette ord på frykten mange innbyggere føler. De har også i større grad fokusert på hvordan innbyggerne har det og har uttrykt selvtillit i sine nasjonale planer, skriver konsulentene.

 

Ærlighet varer lengst

Noe av den mest verdifulle dataen som kom ut fra undersøkelsen, var ifølge konsulentene hvilke kvaliteter medarbeidere ønsker å se fra sine ledere under en krise.

Ansatte ønsker ledere som er åpne for å lære seg nye ferdigheter, som legger vekt på utviklingen av ansatte selv om det er tøffe tider, som er ærlige og viser integritet, og som er følsomme over andres stress og frustrasjon.

Analysen viser at det er oftest kvinner som har disse ferdighetene.

– Alle ledere, uavhengig av kjønn, burde forsøke å møte disse behovene fra sine ansatte nå som vi har levd med krisen snart i et år, skriver konsulentene.

Powered by Labrador CMS