Annonse
Dagen sentralstyre i Frp. Lill-Harriet Sandaune (t.v. foran) og Sylvi Listhaug kan få følge av to andre kvinner dersom kampvoteringer på landsmøtet neste helg går i deres favør. Ketil Solvik-Olsen og Terje Søviknes er foreslått som nye nestledere, mens de øvrige skal byttes ut.  Foto: Lise Åserud / NTB    

Kvinner til kamp om topposisjoner i Frp

Et nytt sentralstyre skal velges på partiets landsmøte neste helg.

Det skapte reaksjoner både i og utenfor Frp da partiets valgkomité i slutten av mars kom med sin innstilling til nytt sentralstyre. På den sto navnene til 14 menn og én kvinne – påtroppende partileder Sylvi Listhaug.

Flaut, mente flere av partiets toppfolk.

Men den skjeve kjønnsbalansen kan bli endret på landsmøtet. Så langt er det kommet inn tre benkeforslag på kvinner til sentralstyret, får NTB opplyst.

De tre er Lone Kjølsrud fra Lillestrøm Frp, Lill-Harriet Sandaune fra Trøndelag Frp og Hayley Anita Henriksen fra Gjesdal Frp. Alle tre bekrefter overfor NTB at de stiller.

Sier fra seg plassen

Sandnes-varaordfører Borgli varslet valgkomiteen onsdag om at han sier fra seg sin innstilte plass i sentralstyret.

Overfor Aftenbladet begrunner han avgjørelsen med at det er mange dyktige kvinner i Frp.

– Men det er veldig få som er innstilt til sentralstyret. Derfor har jeg i dag gitt beskjed om at jeg ikke er kandidat. Jeg vil anbefale at man velger en av de kvinnelige kandidatene som spilles inn, sier Borgli.

Dersom alle tre foreslåtte kandidatene blir valgt inn, vil kvinneandelen i sentralstyret økes fra tre til fire. Fristen for å sende inn forslag er satt til 5. mai, så det kan komme flere forslag på kvinner.

Gode sjanser

Kjølsrud ble foreslått på et delegasjonsmøte i Viken Frp sist helg av Frp-tungvektere som Kari Kjønaas Kjos og Erlend Wiborg. Hun håper det gir gode sjanser for å bli valgt.

– Men det er opp til landsmøtet, sier hun.

Hun reagerte selv da innstillingen fra valgkomiteen ble kjent.

– Vi har ingen mangel på kvinner i Frp. Men vel så viktig er det å sikre bredden i partiet, sier Kjølsrud, som beskriver seg selv som en utradisjonell Frp-er.

Vil skape rom

Selv har Listhaug, som etter alle solemerker formelt blir valgt til Frps nye leder på landsmøtet, lovet å skape rom for flere kvinner i toppen av partiet.

– Vi trenger flere dyktige damer opp og fram i partiet, og jeg skal gjøre alt som står i min makt, for å bidra til nettopp det, sa Listhaug til NRK tidligere i april.

Annonse
Annonse