Ledelse

Tips for å motvirke perfeksjonisme

Perfeksjonister stiller sjelden like strenge krav til andre som seg selv, men likevel kan det bli gnisninger i samarbeidet på jobb.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. En av grunnen til at samarbeidet med en perfeksjonist kan bli lugge, er at perfeksjonisten ikke slipper taket i felles arbeidsoppgaver.

Noe som igjen påvirker trivselen i gruppa.

Dette sier den svenske psykologen Alexander Rozental, som har skrevet boka «Bättre än perfekt», til arbeidsmiljøavisen Arbetsliv.

I intervjuet forklarer han at perfeksjonistene har et følsomt selvbilde.

Selv om perfeksjonistene anstrenger seg mer enn andre, tviler de ofte på egne evner. De kan være usikre hvis de ikke får ros, men er ofte heller ikke fornøyde med egen innsats hvis de får ros.

Uro og angst for hva andre synes i kombinasjon med at de ikke henter seg inn igjen, skaper stress; som igjen gjør at de er i faresonen for utmattelse og depresjon.

«Derfor må perfeksjonistens uholdbare adferd brytes», sier Rozental til Arbetsliv.

Mens de «dårlige» sidene av perfeksjonisme ikke er holdbare i lengden, vil de positive sidene; som å stille opp, være lojal og levere høy kvalitet, imidlertid være bra for en organisasjon.

Rozental mener ikke at man skal senke ambisjonsnivået, men at perfeksjonister bør finne andre måter å forholde seg til oppgavene på.

Hos Arbetsliv gir han blant annet følgende tips for å motvirke perfeksjonisme:

  • Tren på å gi oppmerksomhet til det som er positivt. Perfeksjonisten har en tendens til å bare legge vekt på det som går dårlig og er ofte veldig hard mot seg selv.

  • Våg å snakke sammen på jobben om feil dere har gjort. Det er nyttig å høre at andre kan gjøre feil og at det ikke er så farlig å gjøre feil.

  • En leder kan aktivt oppfordre den som har perfeksjonistiske tendenser til å begrense tiden som skal brukes på en oppgave.

  • Som leder kan du ta initiativ til en samtale om perfeksjonisme, og fortelle hva du har observert. Pek på konkret adferd du har sett. Spør den du snakker med om hvordan han eller hun ser på det du har observert.

Powered by Labrador CMS