Ledelse

Norgessjef for Sweco Grete Aspelund.

– Uten menneskemøtene blir lederlivet kjedelig

Det Grete Aspelund kommer til å sette ekstra pris på når samfunnet åpner opp igjen, er menneskemøtene.

Publisert Sist oppdatert

Praten i gangene, ved kaffemaskina, rundt møtebordet, i kantina er noe av det Norgessjef for Sweco Grete Aspelund gleder seg mest til når samfunnet åpnet igjen.

– Alle disse møtene er anledninger til å bli bedre kjent med et annet menneske, og hva de er opptatt av. Jeg ønsker å prioritere disse møtene enda høyere. Uten menneskemøtene blir lederlivet kjedelig, du mister mye informasjon og følelse med organisasjonen.

Hun mener det definitivt er noen møteformer som er «gått ut av tiden» slik som allmøter som krever at du møter opp i en stor sal, eller møter på en time som krever en flytur.

– Etter hvert kommer det til å dukke opp mange slike små endringer som vi bare ser på som en helt naturlig utvikling, sier hun.

Topplederne om hva de har lært i løpet av pandemien

Dagens Perspektiv har snakket med ni toppledere om hvilke erfaringer - både positive og negative - som de tar med seg fra det siste året. Noen av lærdommen vil de ta med seg videre når samfunnet igjen åpner opp.

Selvstendige medarbeidere

Det siste året har lært Aspelund mye, og hun tror at nye erkjennelser vil komme ettersom hun får litt mere avstand til det vi har vært gjennom.

– Først og fremst har jeg erfart at en stor organisasjon som Sweco, med mange tusen ansatte spredt ut over en stor geografi, fungerer godt selv i en krisesituasjon. Dette har vært mulig takket være selvstendige medarbeidere som har gjort det de kan for å sikre leveranser og opprettholde gode relasjoner med kollegaer, kunder og samarbeidspartnere.

Hun har også lært mye om betydningen av god og tydelig kommunikasjon for å sikre forståelse for situasjonen og hvilke prioriteringer som må gjøres til enhver tid.

– Det har også blitt tydelig for meg hvor forskjellig vi mennesker reagerer på endring, og hvilke utfordringer dette gir når man utformer budskap og ønsker å nå frem til alle. Du greier aldri å treffe 100 prosent og du kan aldri kommunisere for mye.

Er det noe med måten dere jobbet på før som vil endres når samfunnet åpnet igjen?

– Terskelen for å ta kontakt med kunder og kollegaer for å ha møter og annet samarbeid, er betydelig senket. Dette gjør at flere mennesker vil ha mer intern og ekstern kontakt, selskapets tilknytning til storsamfunnet blir sterkere, samtidig som gevinsten ved å være en del av et stort selskap vil forsterkes.

– Kompetansen er tilgjengelig uansett hvor den sitter. Teknologien har tilrettelagt for dette, og jeg tror en mer agil tilnærming til alle sider ved arbeidslivet er kommet for å bli.

Hybridløsning

Hos Sweco var friheten til å velge hvor man vil arbeide allerede høy før pandemien. Samtidig er ledelsen opptatt av at prosjektene de til enhver tid arbeider med, og de fagene de utvikler seg i, til tider kan kreve at vi arbeider på faste steder enten på kontorsted eller hos kunden.

– Det vil bli en hybridløsning hos oss, men fortsatt stor tillit til og ansvar for den enkelte å tilpasse seg det som prosjektene vi jobber med krever.

Om fem år vil 10-40 prosent av dagens arbeidsoppgaver automatisert, og Sweco som rådgivere får arbeide mer med nettopp det: Rådgi kunder i deres ulike prosjekter basert på modelleringer, stordata og ved hjelp av ulike digitale verktøy.

– Vi vil i betydelig større grad enn i dag bli betalt på basis av den verdien vi leverer til kunden, fremfor hver time benyttet. Og vi vil konkurrere på kriterier som samfunnsøkonomisk lønnsomhet, effektivisering og bærekraft.

– Har du fått deg noen nye vaner eller interesser på fritida i løpet av pandemien?

– Det kan jeg dessverre ikke skryte av, men det har blitt mer av det jeg allerede er glad i, som flere turer med hundene, mer matlaging fra bunnen av og flere netter i egen seng.

Powered by Labrador CMS