Ledelse

5 trender innenfor arbeidsliv og ledelse i 2022

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Brian Kopp og Emily Rose McRae fra analyseselskapet Gartners avdeling for HR-praksis i USA har i et innlegg hos Harvard Business Review listet opp 11 trender de mener vil forme arbeidslivet fra 2022 og framover.

Noen av dem gjelder det amerikanske arbeidslivet, mens det er lettere å kjenne seg igjen i andre utviklingstrekk.

Her er et utvalg med fem av de trendene Gartner mener vil prege 2022:

  • Rettferdighet og likebehandling prioriteres høyere
    Flere store, internasjonale debatter kretser rundt rettferdighet; fra diskrimineringsdebatter og klimadebatten til diskusjoner om vaksinedistribusjon og omfanget av bruk av hjemmekontor.

    Gartner tror at organisasjoner for HR- og personalledere vil prioritere opp arbeidet med rettferdighet og likebehandling i 2022.
    Dette er da også en tematikk stadig flere toppledere i store selskaper i USA snakker om offentlig, ifølge målinger Gartner har gjort.

  • I konkurransen om kunnskapsmedarbeidere/talentene vil enkelte selskaper korte ned på arbeidsuken istedenfor å øke lønningene
    Konkurranse om arbeidskraften gjør at noen arbeidsgivere i USA setter lønningene opp, konstaterer Gartner. Alle selskaper har ikke likviditet nok til å konkurrere gjennom kompensasjon alene.

    Dette er en av grunnene til at Gartner tror at enkelte arbeidsgivere i stedet vil tilby redusert arbeidsuke til kunnskapsmedarbeidere, uten reduksjon i lønningene.

  • Omløpshastigheten på ansatte – turnoveren – vil øke for kunnskapsmedarbeidere
    Medarbeidere forventer fleksibiltet. Arbeidsgivere som ikke tilbyr dettte vil oppleve at flere slutter, tror Gartner.
    Men – også arbeidsgivere som tilbyr fleksibilitet vil oppleve at en del flere enn før slutter og finnner seg ny jobb.

    Økt bruk av hybridkontor og hjemmekontor gjør at båndene til arbeidsgiver og kollegaer blir svakere.
    Når hjemmekontor er mulig, øker også antallet potensielle arbeidsgivere i et større geografisk område.

  • Kompleksiteten i å skulle lede medarbeidere som jobber både på kontoret og på hjemmekontor vil føre til at noen arbeidsgivere vil kreve full retur til kontoret
    HR-analytikerne i Gartner forventer at flere profilerte selskaper som har planlagt å gå for en hybridmodell vil skifte mening og kreve at medarbeiderne returnerer til kontoret på fulltid.
    Blant annet med argumenter som svakere organisasjonskultur, og forestillinger om at dårligere resultater kanskje skyldes hybridarbeid.

    HR-analytikerne tror imidlertid at arbeidsgiverne vil erfare at det ikke er hybridkontor som er den underliggende forklaringen på dårligere resultater.
    De som velger å tvinge folk tilbake på kontoret vil dessuten oppleve høyere turnover, tror Gartner.

  • Stillesitting er «den nye røykinga»
    Økt bruk av hjemmekontor har ført til mer stillesitting og mindre fysisk aktivitet for mange.
    Med USA som utgangspunkt går Gartner såpass langt som å kalle stillesitting, med dertilhørende vektøkning, for «den nye røykinga».
    De viser til at dette øker risikoen for dårligere helse for en del hjemmejobbere.

    Som en reaksjon på dette tror Gartner at en del arbeidsgivere vil innføre nye planer, goder og teknologi for å bidra til at folk som jobber hjemme beveger seg mer fysisk og får bedre helse.

    Som ved andre, mer tradisjonelle programmer for å bedre ansattes helse, vil også her noen selskaper gå for langt, tror Gartner.
    Tiltakene vil bli møtt med misnøye fra en delmedarbeidere som mener at arbeidsgivere ikke har noe med å blande seg inn i hvordan de skjøtter den fysiske helsen sin.

Powered by Labrador CMS