Ledelse

Uenige om hvor mye personlighet har å si for ledelse

Dagens Perspektiv har tatt kontakt med en rekke fagfolk innenfor ledelse, men svært få kjenner til enneagram.

Publisert Sist oppdatert

I en større debatt, om personlighet og ledelse, er det imidlertid slik at mens deler av fagmiljøet vektlegger at personlighet er ganske sterkt forbundet med ledelse, så mener andre at det totalt sett legges for stor vekt på hvor mye personlighet har å si for ledelse.

Flere faktorer spiller inn

Tom Karp, professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania, har hørt om enneagrammet, men har ikke inngående kjennskap til verktøyet. Generelt mener han at man er ekstremt opptatt av personlighet innenfor ledelse.

– Mange tror at hvis man har den rette personligheten blir man en god leder, men så enkelt er det ikke, sier Karp, som viser til at det er mange flere faktorer som påvirker dette.

Karp stiller spørsmål ved om det går an å få fastslått personlighetstrekk ut fra noen få spørsmål i et verktøy. Hvor mye som kan finnes ut på den måten, strides det mye om, ifølge professoren. Når det gjelder enneagrammet, så antar han at det kan brukes som et samtaleverktøy.

– Det kan kanskje hjelpe lederen til å reflektere rundt hvor mye personlighet har å si for lederjobben.

Anbefaler forskning

Professor i ledelse og psykolog Jan K. Arnulf ved Handelshøyskolen BI har ikke hørt om enneagrammet.

Hva angår tester og målinger, så sier han på generell basis at han er skeptisk til udokumenterte måter å måle en leders personlighet på. Han oppfordrer ledere som ønsker å bruke personlighetstester til å benytte seg av tester sertifisert av Veritas med en godkjent industristandard.

Hans råd til ledere som sådan, er å bruke ledelsesforskning som er åpent tilgjengelig for alle.

Powered by Labrador CMS