Leder

Som ventet ble Stefan Löfven nedstemt i den svanske Riksdagen tirsdag, med 142 for Löfven og 204 mot.

Löfven går halvveis av

Oppgaven til den som har makten, er å kjempe med nebb og klør for å beholde den. Derfor insisterer Stefan Löfven på at han skal bæres ut av statsministerstolen, skriver Magne Lerø.

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Det er ingen bombe at Stefan Löfven i dag fikk flertallet imot seg i Riksdagen og må trekke seg som statsminister. Han fortsetter imidlertid som leder for et forretningsministerium inntil det blir endelig avklart hvem som skal overta. Det kan ende med at Löfven får fortsette. Det er ikke klart at det blir Moderatenens leder Ulf Kristersson, som fronter samarbeidspartiene som går under navnet Alliansen, får flertallet på sin side. Skal Alliansen de regjere, blir det med støtte fra Sverigedemokratene, fremholder Löfven. Samtidig som Löfven varsler at han er rede til å gå av, benytter han anledningen til på å beskrive Sverigedemokratene som et parti med nazistiske røtter. Han vil ikke ta i dem med ildtang en gang. Ved å øke beskrivelsen av Sverigedemokratene som et parti som må isoleres på grunn av de grumsete og faglige holdningene de representerer, øker han presset på sentrumspartiene.

Det er nå «talsmannen» i Riksdagens som må finne ut hva slags regjering det er grunnlag for. Han skal nå føre samtale med alle partiene. Löfven har ingen ting å skjule. Han posisjon er krystallklar. Han nekter samarbeid med Sverigedemokratene uansett. Vil ikke sentrumspartiene ha ham som statsminister, får de søke støtte hos Sverigedemokratene. Det er slett ikke mulig at denne strategien fører fram.

Det er ingen grunn til å tvile på at Stefan Lövfen heller vil ha nyvalg enn å hente støtte fra Sverigedemokratene. Han håper sentrumspartiene heller vil støtte ham som statsminister framfor å hente støtte fra Sverigedemokratene eller satse på et nyvalg.

Det er ingen grunn til å tvile på at Stefan Lövfen heller vil ha nyvalg enn å hente støtte fra Sverigedemokratene

Stefan Löfven kan si det han tenker. Han har ingen plan B. Han han kun en plan, å fortsette som statsminister med støtte fra minst et av sentrumspartiene.

Ulf Kristersson er nesten like klar i sin anvisning av Sverigedemokratene. Det må han være av hensyn til sentrumspartiene. Hans største utfordring er på holde alliansen samlet. Det kan være hans plan B er å akseptere støtte fra Sverigedemokratene. Det får han neppe sentrumspartiene med på.

Ingen vet hva som blir resultatet av prosessen med å avklare hvilken regjering det er grunnlag for, ikke en gang se mest sentrale aktørene. Sentrumspartiene er satt under et sterkt press. Det er de som han det største hanlingsrommet. Det er de som må bevege seg. Stefan Löfven framstår som manne som ikke lar seg rikke. Det er en grei posisjon å innta for den som leder det største partiet.

Powered by Labrador CMS