Annonse
Leder

Med ildtang på høyresiden

– Nå er det opp til Ulf Kristersson. Vil du velge Stefan Löfven eller vil du velge Jimmie Åkesson, spurte lederen for Sverigedemokratene etter det var klart at partiet hans ble valgets store vinner. Den som vil ha Åkesson med på laget, vinner makten.

I skrivende stund har de rødgrønne et mandat mer enn Alliansen. Stefan Löfven kan da fortsette som statsminister. Dermed kan han sies å bli en av valgets vinnere, tross alt. Sosialdemokratene har gått betydelig tilbake, men de har fortsatt håp om å beholde makten.

Om de rødgrønne vil få flest mandater, vet vi først onsdag når alle forhåndsstemmene er talt opp.

Moderatenes leder, Ulf Kristersson, har alt avvist Åkessons invitt til samarbeid. Han har ikke noe valg slik saken står nå. Alliansen vil sprekke om Kristersson antyder at han kan tenke seg en form for samarbeid med Sverigedemokratene.

Moderatene og Sosialdemokratene er motpolene i svensk politikk. Det er bortimot umulig at de vil kunne samarbeide. Om Löfven får fortsette som statsminister, sitter han ikke trygt. Han kan få flertallet i Riksdagen mot seg i sak etter sak. For at Löfven skal kunne beholde makten uten å måtte basere seg på støtte fra Sverigedemokratene, må han sikre seg støtte fra Senterpartiet og Liberalerna. Det virker som en umulig oppgave, ettersom de hører til Alliansen. En allianse er imidlertid en skjør skapning. Landet må ha en regjering.

Sverigedemokratene behandles som spedalske av de andre partiene selv om det representerer nesten en femtedel av velgerne i Sverige

De neste ukene vil det foregå et spill på høyt plan. Det vil være bortimot umulig å ende opp med et stabilt regjeringsalternativ. En regjering skal imidlertid landet ha. Det vil sitte langt inne å gi opp og legge opp til nyvalg. Det kan låse situasjonen enda mer. Det mest sannsynlige er at de stabler en regjering på beina. Dersom denne ramler sammen etter kort tid, kan det skrives ut nyvalg.

Sverigedemokratene behandles som spedalske av de andre partiene selv om det representerer nesten en femtedel av velgerne i Sverige. På sikt er ikke det holdbart. Partiet må gis politisk innflytelse. Riksdagens vil ikke i årevis klare å behandle dem som om de var luft.

Sverigedemokratene har en grumsete fortid. De har fremdeles medlemmer og tillitsvalgte med rasistiske holdninger. Det avgjørende må være at ledelsen med Jimmi Åkesson i spissen tar avstand fra disse holdningene og viser vilje og evne til å rydde opp. Det er partiets program og holdningene de toneangivende lederne og de valgte representantene til Riksdagen representerer som må legges til grunn når en skal bedømme et parti.

Det er ved å invitere Sverigedemokratene til samarbeid en kan styrke de moderate kreftene i partiet og hindre at partiet øker sin oppslutning

Det er de etablerte partienes feilslåtte innvandringspolitikk som har gjort Sverigedemokratene til landets tredje største parti. De etablerte partiene oppdaget for seint at de mistet kontrollen over hva den store innvandringen fører til. Sverige har tatt imot dobbelt så mange asylsøkere som de andre nordiske landene til sammen. Velgerne finner seg ikke i en slik misforstått godhet. Derfor er det ikke mer en rett og rimelig at Sverigedemokratene blir lyttet til når det gjelder innvandring. Det er ikke snakk om at deres program skal gjennomføres, men det er rimelig at de sikres innflytelse.

Lenge var Frp et parti som ikke skulle sikres innflytelse. Erna Solberg innså at det ikke var mulig i lengden. Hun inviterte Frp til et forpliktende samarbeid. Det førte ikke til at KrF og Venstre meldte overgang til de rødgrønne. De definerte seg som støttepartier til den regjeringen Høyre og Frp dannet. Etter fire år valgte Venstre å svelge en karavane med kameler og gikk inn i regjeringen. Det er de som mener tiden er kommet for KrF til å gjenta samme øvelse.

Sverigedemokratene er langt mer uspiselige enn Frp har vært de siste årene. Det er mulig det er for tidlig å ta dem inn i varmen. I så fall vil ustabilitet prege svensk politikk i årene framover.

Det er ved å invitere Sverigedemokratene til samarbeid en kan styrke de moderate kreftene i partiet og hindre at partiet øker sin oppslutning. Spørsmålet er hvem som skal ta belastningen med å samarbeide med dem. Sverigedemokratene plasserer seg nå tydeligere enn tidligere på borgerlig side. Derfor kastet Åkesson ballen til Kristersson. 

Annonse
Annonse