Jonas Gahr Støre og Trond Giske under Ap-landsmøtet i 2019

Foto

Terje Pedersen NTB scanpix

Publisert: 18. desember 2019 kl 10.44
Oppdatert: 24. november 2021 kl 03.38
Magne Lerø (født 1954) er en norsk redaktør og forfatter. Han er redaktør og eier av Dagens Perspektiv, Samtiden, bransjeavisen Dagligvarehandelen, Reiseliv1 og Convenience gjennom selskapene Medier og Ledelse AS og Dagens Perspektiv AS.
Leder

Støre og Giske i siget

Hvis noen har trodd at Jonas Gahr Støres stilling i partiet er utrygg, må de tro om igjen. Dagsavisen offentliggjør en undersøkelse i dag som viser at 62 prosent av Ap-velgere foretrekker Jonas Gahr Støre som partileder. Om vi tar med velgere fra de andre partiene, får han støtte fra 31 prosent av velgerne.

Med jevne mellomrom er det en og annen tillitsvalgt i partiet som sier offentlig at de bør diskutere om Ap har den ledelsen de trenger. Støre kan slappe av. Han har den støtten han trenger. Skal ledelsen diskuteres, må det i tilfelle handle om hvorvidt de har de to nestlederne de trenger.

Hun kan sine saker og er god i debatter, men velgerne flokker seg ikke om henne

En åpenbar grunn til at Støre står så sterkt, er at partiet ikke har noen alternativer. Det er 7 prosent som foretrekker nestleder Hadia Tajik, 6 prosent som vil ha Raymond Johansen og 3 prosent vil ha nestleder Bjørnar Skjæran.

Det mest overraskende er at Trond Giske er på listen. Han får 7 prosent. Trond Giske har altså like stor støtte som Hadia Tajik som partileder. Det er et gedigent nederlag for Tajik.

Hadia Tajik er drivende dyktig. Hun kan bekle en hvilken som helst statsrådspost. Som nestleder har hun alle muligheter til å profilere seg. Det gjør hun da også til gangs. Hun kan sine saker og er god i debatter, men velgerne flokker seg ikke om henne.

Om Hadia Tajik har tapt eller vunnet på sitt metoo-oppgjør med Trond Giske, er ikke godt å si. Sannsynligvis skaffet hun seg noen flere helhjertede støttespillere som vil kjempe for at hun skal nå toppen i partiet. Hun skaffet seg også noen motstander som vil engasjere seg for at det ikke skal skje.

Saken fortsetter under annonsen

Adresseavisen kan fortelle at Trond Giske er aktuell som ny leder for fylkespartiet i Trøndelag. Det vil sikre han en betydelig posisjon i partiet. Giske vil ikke si noe om sitt kandidatur. Det er en klok strategi. Han vil la andre føre valgkampen for seg. Det øker sjansene for at han kan få et bortimot samlet fylkeslag med seg.

Noen har sagt at de er kritiske til at Trond Giske skal gis sentrale verv så pass raskt etter at partiledelsen har konkludert med at han har brutt partiets retningslinjer om seksuell trakassering. De er nok i mindretall.

Jonas Gahr Støre sier at han ikke vil blande seg inn i hvem fylkeslaget skal gir verv eller nominerer til stortingsvalget. På denne måten markerer han at partiet har lagt Trond Giskes metoo-sak bak seg. Det må Hadia Tajik og hennes støttespillere merke seg.

Det er selvsagt lov å si offentlig at man ikke vil at Giske skal få fremtredende verv i partiet. Men ettersom tiden går, blir det vanskeligere på bruke metoo-saken som begrunnelse. Det vil være stadig flere som vil peke på at Ap trenger Giske. Han har solid støtte i Trøndelag, og det tar neppe lang tid før han gjenvinner den posisjonen han en gang hadde i LO.

Trond Giske er ikke tjent med å gå så raskt fram som mulig for å gjenvinne de posisjoner han har tapt. Blir han leder for fylkespartiet, vil han møte i landsstyret. Alt tyder på at Giske vil la seg nominere til Stortinget og bli leder for fylkespartiet. Det holder i denne omgang.

Jonas Gahr Støre må sørge for at det gror frem flere lederemner rundt ham

Giske har neppe lagt planene for hva han vil gjøre i neste periode. Det kan være han vil bli statsråd. Eller han vil bygge posisjonen som en av Aps ledende politikere i Stortinget, utenfor Støres flokk av utvalgte.

Saken fortsetter under annonsen

Hvis Trond Giske har planer om å bli partileder, kan det tidligst bli før valget i 2025. Da vil han være 59 år.

Trond Giske vil drive med politikk. Men han må innse at sjansene for å nå helt til topps er små. Giske er et politisk dyr. Han har øvd innflytelse og bygget nettverk i flere tiår. Det vil ha fortsette med.

Selv om Hadia Tajik ikke har mer støtte enn Giske hos velgerne, kan en ikke utelukke at hun vil ende opp som partileder. Det avhenger en del av hva Støre legger opp til. Støre var Jens Stoltenbergs utvalgte. Jonas Gahr Støre må sørge for at det gror frem flere lederemner rundt ham.

 

Prøv DP
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.