Annonse
Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: PST-sjef og påtroppende politidirektør, Benedicte Bjørnland, må være rimelig sikker i sin sak, skriver Magne Lerø. Her under pressekonferansen der hun informerer om siktelsen mot justisministerens samboer.
Leder
Leder

Wara-skandale del 1

I går kveld var det etablert som en sannhet at Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, hadde tent på brannen i bilen deres.

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor det ble slik. Skal PST sikte justisministerens samboer, holder det ikke bare å ha en god sak. De må være bortimot sikre på at hun har foretatt en straffbar handling.

Bertheussen blånekter på at hun har gjort det politiet beskylder henne for. Derfor ville hun ikke ha advokat med seg under avhøret. Uten å ha snakket med sin samboer, tok Wara kontakt med John Christian Elden.

I går kveld fikk han snakket med Bertheussen. Bertheussen hevder at hovedbeviset mot henne skal være at et kamera ikke virket da brannen oppsto natt til søndag.

Hun hevder hun hadde varslet PST om at kameraet ikke fungerte, men at PST ikke hadde fått det med seg.

Elden krever at siktelsen mot Bertheussen legges bort. Han hevder også at PST brøt loven da de avhørte henne uten advokat til stede. Han peker på at politiet ikke skal foreta avhør i alvorlige saker uten å sørge for at den siktede har en advokat ved sin side, selv om den siktede sier det ikke trengs.

Har PST bommet, vil det bli stilt spørsmål med PST-sjef Maria Benedicte Bjørnlands dømmekraft.

Politiet er i ferd med å gjennomgå det beslaglagte materialet fra Waras hjem. Det kan ta tid.

Er det noe PST ikke har, er det tid. De må seinest mandag si om mistankene mot henne er styrket. Har PST bommet, slik Elden antyder, må PST granskes. Da vil det bli stilt spørsmål med PST-sjef Maria Benedicte Bjørnlands dømmekraft. Hun er ansatt som ny politidirektør.

Vi må ha tillit til at PST vet hva det holder på med og at de har vurdert konsekvensene av hva de har satt i gang. Selv om tvilen skal komme Laila Anita Bertheussen til gode, er premissene for den politiske debatten som har oppstått, at hun er skyldig.

Rødts Bjørnar Moxnes trakk fra hofta nær sagt i samme øyeblikk som han fikk nyheten om arrestasjonen. Han ba Erna Solberg vurdere Tor Mikkel Waras stilling som justisminister.

Ikke lenge etter kom kravet om at Erna Solberg måtte beklage sin kritikk av «Ways of seeing»- regissøren Pia Maria Rolls påstand om at angrepene mot Waras bolig var iscenesatt.

Det ville ikke Solberg. Solberg vil ikke si mer enn nødvendig før flere fakta foreligger. Det vitner om klokskap.

Politiet må bruke den tid de trenger for å etterforske en sak. De kan bruke måneder eller år.

Påtalemyndighetene i Bergen tok ut tiltale mot ordfører Trude Drevland i 2015. Hun bedyret sin uskyld, men ble regnet for skyldig i mediene.

Etter et års etterforskning konkluderte politiet med at hun ikke hadde gjort seg skyldig i straffbare forhold. Den politiske karrieren var imidlertid ødelagt.

Politiet kan bruke den tiden de trenger. Det kan en ikke i politikken.

Politiet kan bruke den tiden de trenger. Det kan en ikke i politikken. Hvis Waras samboer blir framstilt for varetekstfengsling mandag, vil løpet være kjørt for Wara som justisminister.

Han kan ikke være sjef for politi- og påtalemyndigheten når hans samboer er under etterforskning. Denne saken vil dessuten være en belastning for FrP. En vil begrense skadevirkningene ved at Wara ikke lenger er justisminister.

Wara har vært en viktig medspiller for Siv Jensen. Wara er en allrounder. Det kan være han kan få en annen ministerpost. Om Wara er interessert i det, er et annet spørsmål.

Før pågripelsen av Waras samboer handlet denne saken om forfølgelse av profilerte politikere. Wara var tydelig på at han ikke ville trekke seg tilbake fra å gjøre den jobben landets regjering hadde satt ham til å gjøre.

Det er så langt kun en av hendelsene samboeren er siktet for. Skulle det vise seg at samboeren er skyldig i de fleste av hendelsene utenfor deres bolig, er skandalen komplett.

Da er både Wara, politiet, politikere og offentligheten blitt lurt trill rundt

Annonse
Annonse