Leder

Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Feilslått Støre- kritikk

Det er Ap som er Aps problem, ikke Jonas Gahr Støre.

Publisert Sist oppdatert

Arbeiderpartiet har en velutviklet evne til å skyte seg selv i foten. Det har vi fått et nytt eksempel på de siste dagene knyttet til den siste meningsmålingen i Klassekampen og Nationen fredag der Ap ikke får mer enn 17, 5 prosent av stemmene.

Da pep det fra hornet på veggen i Grorud.

Thorbjørn Berntsen (85), tidligere nestleder i Ap, statsråd og stortingsrepresentant, også kalt «Leppa fra Grorud», sa til Klassekampen at meningsmålingen var en katastrofe og etterlyste en lederdebatt i partiet.

Selv lanserer han Raymond Johansen som ny leder.

– En fotballtrener hadde blitt sparket, sier Berntsen. Det har han utvilsomt rett i. Det som imidlertid er hovedregelen i fotball, er at det ikke hjelper å sparke treneren.

Med sitt utspill skaffet Berntsen seg et øyeblikks plass i solen, mens han skjøv sitt parti litt lenger ned i skyggenes dal.

Er det noe Ap nå ikke er tjent med, så er det en lederdebatt. Det burde en så pass erfaren politiker som Berntsen vite. Det er ingen ting Erna Solbergs flokk ønsker seg mer enn en strid innad i Ap om hvem som skal lede partiet.

Da striden raste om det var Jens Stoltenberg eller Thorbjørn Jagland som skulle lede partiet, var oppslutningen på noen målinger lavere enn den er i dag.

Det kan godt være Thorbjørn Berntsen setter ord på det en del i Ap tenker. Men en ting er å tenke det. Noe annet er det å åpne slusene for egne tanker i full offentlighet.

Det ser ut til at utspillet fra Thorbjørn Berntsen faller dødt til jorden

Berntsen har ikke fått en snøball til å rulle. LO-leder Hans Christian Gabrielsen gjør det klart at han støtter Støre. I Klassekampen i dag ber Helga Pedersen, tidligere nestleder og nå ordfører i Tana, partifeller om å slå ring om Støre.

– Her har vi alle et ansvar. Det siste vi skal begynne med nå, er å sende svarteper fram og tilbake i partiet. Det er det bare Høyre og Frp som vinner på, sier Helga Pedersen.

Det ser ut til at utspillet fra Thorbjørn Berntsen faller dødt til jorden.

Det Ap må klare, er å gjøre som de gjør i Sp. Det er mye de er uenige om Senterpartiet også, men de forstår at tiden ikke er inne for å ta de interne kampene nå. I Sp sitter de for det meste stille i båten og lar ledelsen kjøre på.

Det er godt gjort at det ikke blir mer intern støy rundt flere av de utspillene Trygve Slagsvold Vedum kommer med.

Det har med partilederens inkluderende, folkelige og åpne lederstil å gjøre. Den duger i opposisjon. Han vil få kjørt seg om han kommer i posisjon. Da må han produsere tydelige beslutninger på løpende bånd.

Sp kan ikke være trygg på at de klarer å holde på dagens oppslutning fram mot valget. Trygve Slagsvold Vedum vil bli langt sterkere utfordret til å gjøre rede for hvilken politikk Sp står for i tiden framover.

Tradisjonelt har Ap kunne regnet seg for «folkets parti».

Da Frp var på sitt største og mektigste, mente Carl I. Hagen at det var Frp som hadde overtatt den rollen. Nå sier Per Olaf Lundteigen til VG at det er Sp som forstår hva som rører seg blant folk og lytter til det folk er opptatt av.

Et stykke på vei har han rett i det.

Det er ikke Jonas Gahr Støre som sliter med å utforme en politikk som treffer folk hjemme. Det er hele partiet. LO og Ap er også i ferd med å seile fra hverandre.

I en intern LO-måling i desember som TV 2 har fått tilgang til, får Arbeiderpartiet bare 31,4 prosent oppslutning blant LOs medlemmer. For et halvannet år siden fikk Ap 46,7 prosents oppslutning. Senterpartiet er nest største parti med 21,3 prosents oppslutning.

I LO bør de stille seg spørsmålet om hvorfor stadig flere av deres medlemmer flokker seg om Sp. Det kan ha med EØS å gjøre eller generell motstand mot sentralisering.

Når det gjelder EØS, er Støre tindrende klar.

Enten er vi med i EØS eller så er vi med i EU. Han sier det ikke så direkte, men det er det han mener.

Han er gjerne med på å utrede alternativer, men han er bortimot sikker på at det ikke nytter å dra til Brussel for å få en mindre forpliktende EØS-avtale.

Så får Jonas Gahr Støre trøste seg med at det i sin tid var langt flere i Høyre som ville fjerne Erna Solberg som partileder. Så snudde det

Noen rødgrønne luller seg inn i den tanken at det er mulig.

Det nytter ikke å mase om at Støre må bli mer klar. Det er Hans Christian Gabrielsen og Jørn Eggum som må på banen og be sine medlemmer slutte å drømme om et alternativ til EØS.

Alternativet er å droppe EØS og basere oss på tollbestemmelsene i WTO.

Den grønne fløyen i Ap må fram til valget ligge lavt med kravet om å sette en stopp for produksjon av olje og gass på norsk sokkel.

Ap vil tape på å ende opp i en strid om oljeproduksjon i valgkampen.

Ap må samle seg om en innvandringspolitikk framover. Det tryggeste er å legge seg på regjeringens linje.

Skal Ap komme seg opp av det uføre de har havnet i, må de klare å opptre mer samlende når det gjelder EØS, olje og innvandring.

Så får Jonas Gahr Støre trøste seg med at det i sin tid var langt flere i Høyre som ville fjerne Erna Solberg som partileder. Så snudde det.

Powered by Labrador CMS