Annonse
Opptøyer ved Kongressbygningen i Washington D.C. natt til torsdag. Foto: Julio Cortez / NTB  
Leder

Råttenskapen hos Republikanerne

Da 10 tidligere forsvarsministre tidligere denne uken advarte mot å la Donald Trump sette inn forsvaret for å sikre seg presidentmakten fortsatt, forsto en hel verden at det var alvor.

Men det var for seint.

I går var skandalen et faktum. Donald Trump viste sitt sanne udemokratiske vesen. Han vil skrive seg inn i historiebøkene som en skamplett på USAs demokrati.

Det går selvsagt an å spekulere i om Donald Trump er mentalt syk. Latente personlighetsavvik kan slå ut i full blomst etter at han i fire år har bekledd verdens mektigste embete og har kunnet betrakte et helt parti og hundrevis av medarbeidere som sine lydige tjenere.

Det kan rable for narsissister som får for store doser av makt og oppmerksomhet.

Det er livsfarlig for et demokrati å slippe personer med alvorlige personlighetsavvik fram til de politiske topposisjonene.

Det virker som om Trump tror han tapte valget på grunn valgfusk. Han er med andre ord ikke tilregnelig. Det er livsfarlig for et demokrati å slippe personer med alvorlige personlighetsavvik fram til de politiske topposisjonene.

På NRK kan vi for tiden se den islandske serien «Ministeren» som handler om at den populære og utradisjonelle politikeren Benedikt vinner valget og blir statsminister.

De færreste vet at han har en bipolar lidelse. Det går fullstendig galt da han drives inn en manisk fase.

Flere i det politiske miljøet forsøker å utnytte situasjonen til egen fordel. Men det er folket som har gitt Benedikt makten. Det er ikke enkelt å få fjernet den som folket vil ha.

Donald Trump har skaffet seg en posisjon i USA som ingen ville trodd var mulig for fem år siden. Hadde ikke koronaen gjort sitt inntog, ville han sannsynligvis blitt gjenvalgt.

Den som har folket i ryggen, har makten. Det vet alle politikere. Den som våger å utfordre makten i sitt eget parti, risikerer å miste den posisjonen en har.

Donald Trump opptrer nådeløst, ikke bare mot sine motstandere, også mot dem som ikke gir ham den støtten har forventer.

Det har vært medlemmer av regjeringen og sentrale personer i Det hvite hus som ikke har villet danse etter Trumps pipe. De har røket ut en eller en.

Trump opptrer som en eneveldig konge. Han har gjort det tindrende klart for folket, sitt parti og sine medarbeidere at det eneste som teller om en vil ha en framtid i maktens sirkler, er å være lojal mot ham.

Republikanerne har valgt å logre framfor å bjeffe. De har tilpasset seg en president med tydelige autoritære trekk og som har demonstrert for en hel verden at han bryr seg fint lite med demokratiets spilleregler og grenser.

Senator Mitt Romney var blant de kjente republikanerne som først kritiserte Trump. Noen kritiske merknader har også kommet fra andre. Men ledelsen i partiet og det store flertallet har latt Trump ture i vei.

Meningsmålinger viser at tre fjerdedeler av de som stemte på Trump tror valget var fikset.

På forhånd var det varslet at rundt 100 republikanere ville stemme mot å godkjenne Jo Biden som ny president.

De vet Biden vant på rett vis, men de finner det mer opportunt å tute med de ulvene som er ute i natten og hevder valget er fikset. De setter makt høyere enn sannhet.

I går satte Republikanernes leder i Kongressen, Mich McConnell, foten ned. Visepresident Mike Pence valgte også å trosse Donald Trumps beskjed om å sette en stopper for godkjenningen av Biden som president.

Pence og McConnell kom for seint på banen. De klarte ikke forhindre skandalen.

Senator Mitt Romney sier republikanere som fortsatt støtter Donald Trumps påstand om at valget er stjålet, vil bli husket som medskyldige.

Det er en altfor mild kritikk av eget parti.

Det republikanske partiet er tettpakket av politikere som søker makt og er rede til å droppe sannheten for å oppnå det.

Både Pence og McConnell er medskyldige i skandalen. De skulle ha stoppet Trump for lenge siden. De har forstått i ukesvis at Jo Biden vant valget.

Flere medarbeidere i Det hvite hus varslet i går at de trekker seg. De republikanske medlemmene av Kongressen vil helle ikke nekte å forholde seg til valgresultatet. Gårdagens storming av nasjonalforsamlingen fikk de fleste til å våkne.

Men Det republikanske partiet er tettpakket av politikere som søker makt og er rede til å droppe sannheten for å oppnå det. Det Republikanske partiet er en studie i lojalitet på avvei.

I årtier har USA vært kjent for det motsatte, å gi demokratiet forkjørsrett. Nå har USA pådratt seg store skader i sin politiske sjel.

Pence og flertallet av republikanerne har valgt lojalitet mot en herskesyk og inkompetent president foran rett og sannhet. De er medskyldige i den demokratiske krisen USA er i.

Skal Republikanerne gjenvinne troverdighet, må de ta et grunnleggende oppgjør med Trump og det han står for. Hvis ikke, vil partiet råtne på rot.

Annonse
Annonse