Leder

Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse på Hurdalssjøen hotell.

Solberg som unnasluntrer

Selvsagt skal Erna Solberg straffes som andre. Mer alvorlig er det at hun feller en dom over sin egen koronapolitikk, om vi skal ta på alvor det hun sier.

Publisert Sist oppdatert

Erna Solberg er kjent for å kunne politikken ned i detaljene. Hun får med seg alt som er viktig og har en hukommelse som de fleste kan misunne henne.

Da hun feiret sin 60 årsdag, var det flere til stede på en restaurant enn smittevernreglene tillater. Men et halvt år etter at hun utformet reglen om hva som er et arrangement i smittevernloven, har hun glemt det eller ikke fått det med seg.

Dagen etter var det 14 samlet i en leilighet. Det er brudd på en annen av regjeringens regler. Solbergs forklaring her er at det ikke var meningen at de skulle være sammen. Det bare ble sånn.

Den mest nærliggende forklaringen er at Erna Solberg ikke har tatt det så nøye.

Alle bryter noen regler iblant og satser på å ikke bli tatt. Det er enkelt å forsvare seg med at man er en ansvarlig og lovlydig sjåfør selv om en ligger en del over fartsgrensen der det er lite trafikk og en har god oversikt.

Solbergs råd-og regelbrudd to dager på rad vil hefte ved henne lenge. Hun har ødelagt posisjonen som en effektiv, balansert og klok kriseleder.

Da Aps nestleder, Bjørnar Skjæran, festet på et hotellrom i nedstengte Bodø sammen med lokale partitopper i strid med gjeldende regler, er forklaringen at han ikke tok det så nøye.

I ettertid har han lagt seg flat. Han unnskylder seg med at han «var innom», men sier ikke hvor lang tid han var der. Han beklager at han ikke sa ifra om at de gikk over grensen. Men Skjæran liker ikke å være festbrems.

Solbergs råd-og regelbrudd to dager på rad vil hefte ved henne lenge. Hun har ødelagt posisjonen som en effektiv, balansert og klok kriseleder.

Hennes regelbrudd kom på det verst tenkelige tidspunkt. Folk er lei alle tiltakene, forvirret om hva som gjelder, helsemyndigheten pøser på med mulig dramatiske konsekvenser, og det innføres tiltak i kommuner der de ikke har smitte.

Frustrasjon og sinne i bøtter og spann rammer Erna Solberg.

Det er forståelig. Det beste Erna Solberg kan foreta seg, er å ta kontakt med politiet, legge alle kortene på bordet, få den boten alt tyder på at hun skal ha – og bli ferdig med saken.

De nærmeste ukene bør hun holde seg unna regjeringens pressekonferanser om koronapandemien.

Hun er som en kongeørn som har skadet vingen sin etter uvettig flygning.

Hun er som en kongeørn som har skadet vingen sin etter uvettig flygning. Hun må legge seg i koronapolitisk hvilestilling til over påske. Så får hun prøve å komme i skikkelig flyt igjen.

Det skal være likhet for loven. Saken byr imidlertid på en del strafferettslige utfordringer. Hvem skal bøtelegges? Alle som deltok, den som bestilte, eller restauranten? Skal Solberg bøtelegges selv om hun ikke var med på middagen på restauranten fredag?

Solberg serverer en unnskyldning for at de var fire mer enn reglene tilsier i leiligheten, mens forklaringen på restaurantmiddagen er kunnskapssvikt. Ikke bare hos henne. Det må ha vært en rekke oppegående voksne som ikke hadde fått med seg at man ikke kan ha et privat arrangement på en restaurant med mer enn 10 personer.

Var det altså ingen av de tilstedeværende som stilte Solberg spørsmål om hun det var OK?

Det er mulig alle regnet med at Solberg visst hva hun gjorde. De vet jo at hun har en rådgiver og påpasser på hver finger.

Skal vi tro at alle rundt statsministeren ikke fikk med seg hva hun planla på privaten?

Når Erna Solberg ikke får med seg hvilke regler hun selv vedtar, rammer dette regjeringens koronapolitikk.

Regjeringen har utviklet det folk flest nå opplever som et sammensurium av regler og råd knyttet til koronapandemien. Det ble tydelig dokumentert på Debatten på NRK i går kveld.

Regler og råd endres hele tiden. Folk må holde orden på hva som er nasjonale regler, regler i kommunen og regler for eksempel Viken fylke.

Ingen som festet sammen med Bjørnar Skjæran på hotellet blir bøtelagt, for det er ikke samsvar mellom de nasjonale reglene og kommunens regler, konstaterer politiet.

I tillegg er folk forvirret over hva som er regler og hva som er råd. Det ønsker faktisk helseminister Bent Høie å bidra til.

Han sier folk i Oslo og Viken skal holde seg her og ikke besøke andre. Det høres ut som regler. Ordet for råd er «bør». Men Høie synes det er greit å si «skal», for folk må følge rådene som regjeringen gir, forklarte han på Debatten i går.

Det er ikke grenser for hva statsråder og helsemyndigheter kan finne på å si og lage regler og råd for. Det er godt ment, men Erna Solberg er blitt beviset på at det er blitt for mye av det gode,

Slik argumenterte Høie også overfor Fotballforbundet som ville sende landslaget ut av landet.

Det var ikke noe forbud mot det, men de ble frarådet å opptre i forhold til reglene for internasjonal fotball. Det godtok ikke Høie. De fikk høre at det ville få konsekvenser om de ikke gjorde som han og helsedirektøren sa.

På Debatten viste de også et klipp fra helsedirektør Bjørn Guldvog som på Politisk kvarter onsdag ga opp å forklare hvilke regler og råd god som gjelder.

Ikke vær så opptatt av det, hold avstand og vær sammen med færrest mulig, endte han opp med.

I sak er det nesten som å høre utskjelte Anders Tegnell i Sverige som har vegret seg for å kaste stadig nye sett av detaljerte råd og regler ut over befolkningen.

Erna Solberg og Bent Høie representerer motsatt strategi.

Ikke nok med at vi har utviklet en gedigen mengde regler og råd som stadig endrer seg. Regjeringen gir også råd om julenisser, klemming, kjærester og plassering av gjester til middag, hvis man absolutt må ha det.

Det er ikke grenser for hva statsråder og helsemyndigheter kan finne på å si og lage regler og råd for. Det er godt ment, men Erna Solberg er blitt beviset på at det er blitt for mye av det gode, om vi skal tro henne da, på at hun ikke visste hvor mange som kan ha fest på en restaurant.

Powered by Labrador CMS