Leder i Trøndelag Ap, Ingvild Kjerkol.

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: 12. april 2021 kl 10.38
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56
Magne Lerø (født 1954) er en norsk redaktør og forfatter. Han er redaktør og eier av Dagens Perspektiv, Samtiden, bransjeavisen Dagligvarehandelen, Reiseliv1 og Convenience gjennom selskapene Medier og Ledelse AS og Dagens Perspektiv AS.
Leder

Vaksinepass – nesten bare til bruk i utlandet

I vinter fikk vi en opphetet debatt om myndighetenes mulighet til å innføre portforbud.

Det hele var drevet fram at regjeringens «bedre føre var enn etter snar»-tenkning knyttet til koronapandemien.

Utviklingen har vist at vi ikke kom i nærheten av de katastrofale tilstander regjeringen så for seg når det gjelder koronapandemiens mulige virkninger.

For et par måneder siden da Frp og Sp skrek opp om at regjeringen måtte foreta seg noe for å sikre landet flere vaksiner, kunne helseminister Bent Høie fortelle at vi før sommeren ville få nok vaksiner til å vaksinere den voksne del av befolkningen flere ganger.

Fortsatt regner myndighetene med at de fleste over 18 år vil være vaksinert i løpet av juli måned.

Nå har vi kastet oss hodestups inn i debatten om et koronasertifikat. Erna Solberg har opplyst i Stortinget at «regjeringen utreder om en forenklet utgave av et koronasertifikat også kan brukes nasjonalt for å kunne åpne opp mer og raskere».

Oslo Høyre sier de vil åpne alle tilbud som treningssentre, barer, butikker og restauranter for vaksinerte, gjerne så raskt som mulig.

Saken fortsetter under annonsen

Det siste året har regjering- og helsemyndigheter nærmest boltret seg i regulatorisk vellyst

Arbeiderpartiet ønsker ikke å gi for mange fordeler til fullvaksinerte.

– Det kan føre oss i en retning av et samfunn vi ikke ønsker, sier helsepolitisk talsperson, Ingvild Kjerkol, til Aftenposten.

Hun synes ikke det er greit om noen fortsatt må sitte hjemme mens besteforeldrene kan gå på konsert, treffe venner, reise og bevege seg fritt.

Dette er ikke en sak om likhet eller urettferdighet, men om myndighetene rett til å regulere folks adferd med henvisning til mulig helsefare.

Det siste året har regjering- og helsemyndigheter nærmest boltret seg i regulatorisk vellyst. Vi er blitt pepret med råd og regler, som har variert med tid og sted, fra kommune til kommune, område til område og fra fylke til fylke.

Fri og bevare oss fra å få nye regler der mennesker som kan vise et koronasertifikat får kjøpt alkohol, ta bussen eller besøke treningssentre.

Saken fortsetter under annonsen

Et sivilisert samfunn kan ikke begynne å behandle uvaksinerte som om de var spedalske.

Fri og bevare oss fra å få nye regler der mennesker som kan vise et koronasertifikat får kjøpt alkohol, ta bussen eller besøke treningssentre.

Koronasmitten går nå ned. Antallet vaksinerte øker uke og uke og i et økende tempo. Snart gir det mening å snakke om flokkimmunitet.

Fortsatt er det under 10 prosent av kommunene som har økende smitte.

Før vi har fått på plass et system for et koronapass, kan vi åpne store deler av samfunnet. Det er ikke grunnlag for å ha en eneste butikk stengt lenger. Det er ikke påvist at folk blir smittet om de skal kjøpe seg et par nye sko, en skrutrekker eller ei bok.

Lønnsomheten i å åpne butikker, restauranter og kultur- og idrettsarrangementer for folk flest, ikke er gruppe vaksinerte.

De startet gjenåpningen i Danmark i forrige uke. Da hadde de 237 innlagt på sykehus og rundt 600 smittede hver dag.

Saken fortsetter under annonsen

Her har de hatt mer smitte og strengere regler enn i Norge. Kafeer, restauranter, teatre og kinoer må belage seg på å holde stengt til 6. mai.

21. mai blir de siste restriksjonene på idretts-, fritids- og foreningsaktiviteter avviklet

Slik bør vi planlegge også i Norge. Da vet folk hva de har å forholde seg til. 

Vaksinepass er avgjørende for å at turister kan komme til Norge og vi kan reise til utlandet.

Vi passerer snart det stadium der faren for at smitten skal komme ut av kontroll er passert, fordi så mange vil være vaksinert. Da blir regjeringen strategi om å styre etter data framfor datoer feil.

Det er langt viktigere for næringslivet å få datoer de kan forholde seg til framfor regjeringens «vi får se det an».

Et vaksinepass bør ikke veves inn i regjeringens tiltaks- og reguleringstenkning. Det betyr ikke at vi skal la være å innføre et vaksinepass.

Saken fortsetter under annonsen

EU er klare på at de vil innføre et vaksinepass for å gi borgerne anledning til å reise fritt mellom landene. Den som har et vaksinepass, slipper karantene. Det bør også gjelde for innreise til Norge.

At man må dokumentere vaksinering for å komme inn i et land, er ikke noe nytt. Det er myndighetenes oppgave å vokte innbyggerne for farlig smitte.

Vaksinepass er avgjørende for å at turister kan komme til Norge og vi kan reise til utlandet.

Å bruke et vaksinasjonspass for å regulere egne innbyggeres adferd kan forsvares i enkelte tilfeller. Det bør åpnes for større arrangementer og festivaler til sommeren. Det kan en legge opp til ved å stille krav om vaksinepasss og hurtigtesting.

Myndighetene advarer mot nye varianter av Covid 19 som kan dukke opp. Vi vet heller ikke hvor lenge en vaksine varer. Det kan bli aktuelt for de fleste å vaksinere seg på nytt i høst for å møte vinterens variant av influensa med eller uten en koronavariant.

Vi bør ikke innføre et system med vaksinepass som til stadighet må oppdateres for innenlands bruk.

Det kan godt være vi må endre adferd på en del områder, holde avstand og bli mer bevisst faren for å smitte eller pådra seg smitt. Det handler om å utvikle ansvarlige holdninger, ikke å ta i bruk kontrolltiltak som setter skille mellom mennesker.

Saken fortsetter under annonsen