Lederbiblioteket: Ny som leder


 1. «Her er kontoret ditt. Lykke til»

  Ledere i nye stillinger møtes med dårlig planlegging, lite informasjon, mangelfull oppfølging og ingen evaluering, viser en undersøkelse gjort av Ukeavisen Ledelse. Likevel føler lederne seg klare for oppgaven.
 2. Video | Ny som leder

  Ledelsesrådgiver Frode Dale om:

  • Hva nye ledere opplever
  • Hvordan man forbereder seg
  • Hvordan virksomheten kan bidra
 3. Video | Ny som sykehusleder

  – De første hundre dagene som leder er utrolig viktige, sier Lars Erik Flatø, administrerende direktør ved Lovisenberg diakonale sykehus.
 4. Dårlige utviklingsmuligheter gjør at unge ledere søker seg vekk

  Hver femte unge leder oppgir at arbeidsgiver ikke tilbyr organiserte tilbud til å utvikle seg som ledere.
 5. Ferskingens kamp for autoritet

  Sivilingeniøren Trude Sundset var fersk som leder, og sto foran det alle opplever når de er nye som leder: Hvordan sikre seg autoritet? Hun løste det på sin måte. Det ga henne en direktørstilling i Statoil.
 6. Bred involvering kontra selvstendig ledelse

  Kristin O. Augestad (39) fikk lederansvaret for 80 personer, fordelt på seks seksjoner, uten tidligere linjeledererfaring. Etter ti måneder i stillingen jobber hun fortsatt med å finne balansen mellom en selvstendig og en konsulterende lederstil.
 7. Mindre kompis, mer sjef

  Marius Eilertsen er leder for sine tidligere kolleger. Det må han være på en annen måte enn forgjengeren.
 8. Forstå og bli forstått

  Hvordan oppnår en 32-åring respekt som leder for en avdeling med erfarne fagfolk – innenfor en bransje han selv ikke er ekspert på? Christian Fylkesnes er ikke i tvil om svaret.
 9. Overgangen til en ny lederstilling kan være mer krevende enn du tror

  Ikke romantiser overgangen til ny lederstilling; det vil ofte være store kontraster mellom din nye og din gamle lederjobb... - Skaff deg en samtalepartner i den nye virksomheten som kjenner kulturen godt, råder Einar Wergeland-Jenssen
 10. Den nye lederens syv dødssynder

  Lederverktøy: Les om noen av fallgruvene det er lett å gå i når du er ny som leder. Vær også forsiktig med å komme med «alle» svar før du vet hva spørsmålet er.