138335689_jobbi.jpg

Knepene du bør vite om til intervjuet

Publisert: 1. september 2008 kl 11.37
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.31

De fleste intervjuer er like i samtaleformen, og spørsmålene som blir stilt er til forveksling like fra det ene intervjuet til det andre. Målet med et intervju er at «arbeidsgiveren» skal få et best mulig bilde av hvem du er, hva du kan og hvilke mål du har for framtiden.

Det er imidlertid også et annet mål som er svært viktig, nemlig hvordan du oppfatter den potensielle arbeidsgiveren. Er dette en bedrift du kunne tenke deg å jobbe for? Still derfor viktige spørsmål om stillingen og arbeidsmiljøet som vil påvirke hvordan du vil fungere i denne bedriften.

Etter at du har hilst på representantene fra bedriften, er det vanlig at motparten foretar en presentasjon av bedriften, samt av den utlyste stillingen. Det er fint om du har forberedt noen spørsmål som du lurer på, og som du kan stille underveis. Vær imidlertid oppmerksom på at spørsmål som gir seg selv ut fra stillingsannonsen ikke bør stilles.

Du bør ha lest nøye i gjennom bedriftens hjemmesider før du stiller spørsmålene dine. Gode og gjennomtenkte spørsmål viser at du er godt foreberedt og motivert for jobben.

Hva skal man si og hva skal man ikke si? Man skal aldri lyve i et intervju. Man skal heller ikke fordekke sannheten. Det er imidlertid en stor forskjell på å presentere seg på en fordelaktig måte kontra å utbasunere alle sine svakheter slik man kanskje ville gjøre til en nær venn. Sykdom eller personlige data som ikke vedrører jobben behøver man ikke nødvendigvis å fortelle om, dersom ikke dette blir tatt opp.

Si fra dersom du ikke forstår spørsmålene, be om utdypinger og presiseringer. Når arbeidsgiveren er ferdig med sine spørsmål vil det gjerne være anledning for deg til å komme med tilleggsopplysninger og nye spørsmål du måtte ha.

Intervjuet avsluttes vanligvis med informasjon om hva som skjer videre - for eksempel når du vil få vite om du har fått jobben eller ei. Noen arbeidsgivere har flere intervjurunder. Ulike typer ferdighets- og personlighetstester forekommer også.

Saken fortsetter under annonsen

Før intervjuet

Det er lurt å skaffe seg informasjon om bedriften og om hvem som skal delta på intervjuet på forhånd. Man bør også lese gjennom sin egen søknad og stillingsannonsen på nytt og forberede seg på aktuelle spørsmål.

Forbered deg mentalt til intervjuet i forveien: Forbered deg på spørsmålene du kan forvente å få, og øv på å gi gode svar. Vær særlig forberedt på å forklare huller i CV-en, kortvarige arbeidsforhold og/eller årsaken til at du vil slutte i din nåværende jobb.

Et godt tips er å lese stillingsannonsen nøye og trekke ut essensen av hva de søker av erfaring, innstiling og egenskaper. De 4-6 viktigste kriteriene som stilles i annonsen kan samtidig bli en god agenda for hva du skal fokusere på under intervjuet. Gir du et solid inntrykk på de viktigste punktene i stillingsannonsen, treffer du som regel ganske bra på hva de ser etter.

Tips til intervjuet

Gjennom intervjuet skal du bevise at du har den rette kompetansen og bakgrunnen, at du er den rette personen til å løse oppgavene og at du er motivert for jobben.

Ikke vær for opptatt av hvor nervøs du er, det er helt naturlig å være nervøs i en slik situasjon. Du er ikke den første, og heller ikke den siste som svetter litt ekstra under intervjuet.

Saken fortsetter under annonsen

Stort sett vil det stille 1-2 mennesker fra bedriften i intervjuet. Noen ganger kan det være flere. Forsøk å lytte oppmerksomt til intervjueren, og spør dersom det er spørsmål eller andre ting du ikke forstår.

Prøv å vise at du er oppriktig interessert i stillingen. Framhev kvalifikasjonene dine uten å skryte eller overdrive. Unngå å snakke nedsettende om tidligere arbeidsgivere.

Ikke la deg provosere, men la deg heller ikke herse med. Hvor offensiv du selv vil framstå i intervjuet må du vurdere ut fra situasjonen, men først og fremst ut fra deg selv og din egen personlighet: Vær deg selv, og vær ærlig.

Vit hvordan kleskodene er i bedriften du skal i intervju til. Går alle i dress, bør du gjøre det samme. Ring eventuelt til sentralbordet og spør der. Det er utrolig hva slags informasjon de kan gi deg hvis du først spør.

Pass på at du har øyenkontakt med de du snakker med, og avbryt dem aldri. Er det to personer tilstede, bør du sørge for å veksle fokus mellom de to. Det er ikke nødvendigvis slik at det vil gagne deg å prate mye i denne settingen.

Under intervjuet bør du sitte ordentlig på stolen. Slapp holdning sender signaler til intervjuer som ikke er gunstig for deg. Unngå slang, banneord eller sterke uttalelser. Dette kan føre deg veldig galt av sted. Unngå tromming, knipsing, tyggegummi, vipping eller liknende under intervjuet. Dette kan tolkes som usikkerhet.

Blir du tilbudt kaffe, te eller vann er det helt i orden å svare ja takk. At du takker ja, viser at du slapper av og er bekvem med situasjonen.

Saken fortsetter under annonsen
Smilets kraft er undervurdert. Et godt smil kan fortelle det samme som 1000 ord om ditt humør, vennlighet og omsorg. Smilet kan i tilfeller være det som tipper utfallet over til din fordel.