Annonse
138428327_tyv_.jpg

Unngå butikktyveri i julerushet

Hvert år skjer det samme. Julehandelen eksploderer den siste uken før jul og kjøpelystne kunder strømmer til butikkene. Butikkansatte svetter oppover og gjør sitt ytterste for å betjene alle kunder på best mulig måte. I kampens hete glemmer de det mest grunnleggende for å unngå butikktyveri, og butikktyvene vet det...

Det finnes en rekke enkle tiltak som butikkeiere eller butikksjefer kan innføre for å sikre seg mot butikktyveri. Stort sett koster dette lite, men det krever god planlegging og godt samarbeid mellom alle ansatte i butikken.

God oversikt

Det absolutt viktigste tiltaket for å begrense butikktyveri er å ha god oversikt over butikken. Det blir ofte slik at vi ved juletider fyller butikken full med varer på stativer, hyller og vegger. Fra gulv til tak bugner det med spennende varer som skal trekke flere kunder.

Problemet oppstår når varene hindrer de ansatte å se hva som foregår i butikken. Butikktyvene vet å dra nytte av dette og gjemmer seg bak vegger og reoler hvor de ansatte ikke har oversikt. Sørg derfor for å ha en ryddig og oversiktlig butikk til enhver tid. Ikke sett frem for mye varer som kan hindre utsikten fra kassen, eller andre steder hvor de ansatte oppholder seg.

Ta en dialog med de ansatte om hvor viktig det er å holde orden i butikken også under åpningstiden, og sørg for at de i ledige stunder fyller opp med nye varer eller trimmer hyller ute i butikklokalet. På den måten er de ansatte synlige også på butikkgulvet og mulighetene for å stjele blir mindre.

Følg med

Alle ansatte må holde øynene åpne og kontinuerlig ha overblikk over butikklokalet. Det går faktisk an å ha en samtale med en kunde og samtidig se seg rundt. Alle kunder som kommer inn i lokalet bør få øyekontakt med en ansatt etterfulgt av ett nikk eller smil som gir kundene en positiv opplevelse av velkomst, samtidig som eventuelle butikktyver ser at de ansatte følger med.

Personer med uærlige hensikter vil finne det særdeles vanskelig å stjele fra en butikk hvor de ansatte er oppmerksomme på deres tilstedeværelse. Be de ansatte spesielt være oppmerksomme på personer med posete klær, personer som går lenge rundt i butikken uten å handle, eller personer som følger med på de ansattes bevegelser i butikken.

Sikkerhetsmerking

De fleste butikker har i dag sikkerhetsmerkede varer og varealarmer ved utgangene. Det er viktig at man også utnytter dette systemet i julerushet. Sett aldri ut varer som ikke er merket og sørg for at merkingen er av en type som bare kan fjernes i kassen.

Varer som er sikkerhetsmerket vil ikke hindre vanlige kunder fra å handle, men er et effektivt vern mot butikktyver.

Vareplassering

Mange tyverier skjer i løpet av noen få uoppmerksomme sekunder. Noen butikktyver går bare rett på innsiden av butikken og tar med seg det første og beste de finner før de springer ut av butikken igjen. Alt er over på noen sekunder og tyven kan lett forsvinne inn i folkemengden i travle julegater.

Det er fristende å plassere de mest eksklusive og attraktive varene nær inngangen for å trekke kunder til butikken, men dette trekker også butikktyver. Plasser derfor de billigste varene ved inngangen og trekk de dyrere produktene lenger inn i lokalet hvor det er bedre oversikt.

Bonus

Som med alt annet må man sørge for at de ansatte er motiverte for å gjøre litt mer enn man vanligvis forventer av dem. En effektiv måte å få de ansatte til å følge ekstra godt med er ved å utlove bonus til de som bidrar til å ta butikktyver. Størrelsen på bonusen får man vurdere selv ut fra evne og produktenes verdi, men bonusen bør være så stor at de ansatte finner den attraktiv nok til å gjøre en ekstra innsats.

Man kan ikke forvente at ansatte selv skal pågripe og holde fast eventuelle butikktyver. Profesjonelle tyver kan være farlige hvis de føler seg presset. Sørg derfor for at det er flere til å håndtere eventuelle butikktyver og ha om nødvendig avtale med vaktselskap eller vektere for pågripelse og kontroll. Alle butikktyverier skal anmeldes til politiet.

Samtidig er det viktig å huske at man må være ytterst forsiktig før man beskylder noen for å ha stjålet noe i butikken. De ansatte må være 100 % sikre i sin sak før de går til det skritt å konfrontere en antatt butikktyv. Selve konfrontasjonen skal være diskret og personen bør snarest mulig følges til et bakrom eller annet egnet sted for ytterligere samtaler.

Jeg håper disse enkle tiltakene vil bidra til økt sikkerhet, mindre svinn og dermed bedre marginer i din butikk når vi nå går inn i den travleste uken i året.

Og med det ønsker jeg alle lesere av Ukeavisen Ledelse en god jul og et godt nyttår.

Annonse
Annonse