Ballo-revolusjonen

Publisert: 24. januar 2008 kl 09.39
Oppdatert: 9. februar 2008 kl 12.30

LO er ikke fornøyd med tingenes tilstand innen sykehussektoren. Ap har nå sagt ja til et nærmere samarbeid med LO for å forbedre sykehuspolitikken. LO ser ut til å være mest opptatt av å beholde dagens lokalsykehus som de er. I Soria Moria-erklæringen står det at ingen lokalsykehus skal legges ned. Det samme sa helseminister Sylvia Brustad for få dager siden. - Men, legger hun til, det kan bli aktuelt med visse funksjonsendringer.
Det skal ofte ikke mer til før rabalderet er løs. LO, ansatte og lokalbefolkningen ønsker flest mulige sykehus rundt omkring som har akuttberedskap. Det er svindyrt.

Det arbeidet LO og Ap setter i gang, vil det sannsynligvis komme fint lite ut av. Ganske enkelt fordi de ikke griper fatt i det som er problemet. Det formulerer helseøkonom ved BI, Jan Grund, i Dagbladet i dag.

Han peker på at det er en ubalanse mellom forventninger og økonomiske rammer. Medisinsk utvikling åpner for flere muligheter, og dermed økte kostnader. Leger og sykepleiere vil ha frihet. Lokalpolitikere kjemper for sitt sykehus.

- Rikspolitikerne tenker på neste valg og klarer ikke holde fingrene fra fatet når noe nytt dukker opp, sier Grund.

Alternativet til å prioritere, det betyr å sette ord på hva sykehusene skal gjøre minst av, er å fortsette med milliardunderskuddene som da må finansieres ved økte skatter eller egenandeler. Eller så må man skjære igjennom og bestemme seg for en mer effektiv struktur. De kan ikke løpe fortere enn de gjør i helsevesenet for tiden.

SVs helsepolitiske talsmann Olav Gunnar Ballo mener tiden er inne for å lage bråk. For et par uker siden uttalte han til Dagens Næringsliv at det er nødvendig å legge ned flere lokalsykehus. Han vil at sykehustjenestene skal sentraliseres mer. Han advarer mot at de rødgrønne går til valg på at lokalsykehusene skal beholdes som i dag.

Norge har i dag omkring 75 sykehus og flertallet av disse er lokalsykehus. Hvor mange Ballo vil legge ned, sier han ikke noe om. Men han gjør det klart at det er Stortinget som må manne seg opp til å vedta sykehusstrukturen i landet. Å foreslå nedleggelser av sykehus er nærmest som å banne i kirken både i SV og Sp.

- Det kan ikke være slik at man som helsepolitiker i SV bare skal snakke folk etter kjeften. Det må være mulig å påpeke at helsetjenestene er ekstremt kostnadskrevende og ikke rasjonelt begrunnet, sier Ballo.

Ballo har også tatt til orde for en total omlegging av sykehusfinansieringen. Han tror ikke på dagens kombinasjon av rammefinansiering og innsatsstyrt finansiering. Også her tar han til orde for mer sentral styring. Ballo er en modig mann. Så langt har han fått tommelen ned fra de rødgrønne for sine ideer, men Dagfinn Høybråten (KrF) synes det er verdt å ta debatten om en ny finansieringsordning.

Før var sykehusene styrt av fylkeskommunen. Nå har fire helseforetak ansvaret. Da de rødgrønne kom til makten, ble det gjort et poeng av at de skulle sette inn folk med bedre politisk gangsyn i styrene. Det har ikke hjulpet mye. Uroen og underskuddene i sykehusvesenet er like store som tidligere.

LO kan fort lede Ap inn på en blindvei. Jens Stoltenberg bør nok heller lytte til Ballo og Grund.

Strategi er å foreta smertefull valg. LO ser ut til å være opptatt av at man ikke skal gå inn i det smertefulle, bare kreve mer penger til det som er.

De ansatte ved landets sykehus fortjener økt oppmerksomhet. Det kan engasjementet fra Ap og LO bidra til. Arbeidspresset på norske sykehus er for stort. Sitronen kan ikke presses mer. For at ansatte skal få mer levelige forhold, kan nettopp endringer i lokalsykehusstrukturen være veien å gå. Også for pasienter som forventer topp medisinsk behandling. Det kan vi ikke gi i hver krok av landet. Så mye oljepenger har vi ikke.

.