Giske begraver formueskatten

Publisert: 4. mai 2011 kl 09.54
Oppdatert: 4. mai 2011 kl 10.14

På årskonferansen til Norsk Industri i Oslo tirsdag konstaterte næringsminister Trond Giske det nærmest som et faktum at formuesskatten kommer til å bli borte. Det var i januar har første gangen tok til orde for å avvikle formueskatten. Da enkelte i SV og i eget parti hørte hva han sa, holdt de på å falle av stolen. Er det noe de rødgrønne har forsvart med nebb og klør, er det formuesskatten. Da Kristin Halvorsen var finansminister, frydet hun seg over å avvise Stein Erik Hagen som nærmest årlig leverer en bitter klagesang over formuesskatten. Det har endt med at han og datteren har dratt til Sveits med deler av pengebingen for å slippe unna.

NHO og andre representanter fra næringslivet protesterer mot formueskatten så ofte anledningen byr seg. Etter at Trond Giske ble næringsminister, har han hørt skikkelig etter hva næringslivets representanter sier. Det han fått han til å endre mening. Og han er ikke alene. Han har store deler av LO med på laget. LO-leder Roar Flåthen uttalte i januar til Dagens Næringsliv at han var kritrisk til en del virkninger av formueskatten og at han ønsket å vurdere andre former for beskatning. Flåten og Giske har nok fortsatt å snakke sammen.

Regjeringen mener

Det er ingen andre toppolitikere i den rødgrønne leir som følger Giske. Sigbjørn Johnsen nøyer seg med å konstatere at vi har formueskatt. Jens Stoltenberg budskap er at formueskatten ligger fast. «Jeg skal fortelle Trond Giske at han skal mene det jeg og regjeringen mener», sa Stoltenberg med glimt i øyet i en debatt i NRK i januar. Og det regjeringen mener er at det ikke blir noen endringer i formueskatten i denne stortingsperioden. Det samme mener Trond Giske. Han minner også om at heller ikke Høyre fjernet formueskatten da de satt i regjering fram til 2005.

Både Siv Jensen og Erna Solberg irriterer seg over at Trond Giske får drive «denne typen dobbeltkommunikasjon», som de kaller det. De kan ikke si noe på det. Giske kan opptre som profet og «snakke vekk» formueskatten helt fram til Aps landsmøte i april 2013. Da må han få gjennomslag. Giske har det ikke med å tape saker han virkelig engasjerer seg i. Han har en solid maktbase i Ap. Han kan spillet, vet hvilke tråder han skal trekke i og hvem han skal alliere seg med. Ingen trenger å være i tvil om at Giske har bestemt seg for å få gjort radikale endringer som norske bedrifter og aksjonærer vil juble over.

En hemsko

Giske har innsett at formueskatten er en hemsko for nyskaping og investeringsvilje i næringslivet. Høykostlandet Norge kan ikke tillate seg det. Samtidig erkjenner Giske de politiske realiteter. Han vil at inntektsbortfallet ved en fjerning av formuesskatten skal erstattes av andre skatteinntekter – som må sikre en god fordelingsprofil.

– Det er helt umulig å gjøre endringer som innebærer at de rikeste blir stående med null i skatt. Skattenivået er ikke for høyt, det må bare justeres litt. Det er uaktuelt å kutte i eldreomsorg og skole for å få råd til å fjerne formuesskatten, sier han.

For å få til de skattegrep som han mener er nødvendig og for å sikre at de blir varige, tar Giske til orde for forhandlinger om et bredt skatteforlik på Stortinget. Dette bør Høyre og Frp være med på. Det handler ikke om å gjemme unna uenighet i skattepolitikken, men finne fram til et system som skaper større forutsigbarhet. Vi har tradisjoner for skatteforlik, selv om man er uenige i nivå på beskatningen for ulike grupper.

Landets boliger er nå målt opp og gjort klar til å bli et skatteobjekt. Det har ligget i kortene at Ap kan komme til å innføre eiendomsskatt. Så langt har Høyre avvist å ville drøfte økt skatt på bolig, enda «alle» økonomer i landet er enige om at det burde vært høyere skatt på bolig og mindre skatt på inntekt og formue. Det er nok noe slikt Giske tenker seg.

«Flå de rike»

Med sin «vi skal flå de rike»-retorikk, har formueskatten hatt sin betydning for de rødgrønne. I januar forsøkte Roar Flåthen å anvende den samme retorikken om boligbeskatning.

– De oppe i Holmenkollen med store eiendommer slipper rasende billig unna. De betaler ikke skatt etter evne. Det er et paradoks at det er mer lønnsomt å investere i eiendom enn i personell og maskiner, sa Flåthen til Dagens Næringsliv.

Så langt har Høyre inntatt rollen som bremsekloss når det gjelder å få til en mer fornuftig og formålsrettet system for beskatning. Om Høyre er villig til å høre på fornuft, får vi kanskje signaler om på landsmøtet til helgen.

Trond Giske akter å drive politikk i temmelig fri dressur framover. Han har NHO og LO med seg på laget i kampen mot formueskatten. Det spørs om ikke den gamle nestlederen i Høyre, NHO-sjef John G. Bernander, nå for alvor begynner å overtale Erna Solbergs tropper til å følge i Trond Giske fotspor.