Samfunn

Sylvi Listhaug og Jon Engen-Helgheim på rundtur i Mjølnerparken i København. Grete Jespersen fulgte politikerene rundt.

– Gettostempelet er urettferdig

Bydelen Mjølnerparken har lenge vært stemplet som Danmarks verste getto. – Urettferdig, mener beboerne.

Publisert Sist oppdatert
– Det kommer mange politikere fra andre land hit. Hele tiden.

Khadija Abdi fra Somalia og palestinske Samar Subhie ler litt. De jobber begge på Møtestedet, servicesenteret til det allmenne boligselskapet som eier de 560 leilighetene i beryktede bydelen på Nørrebro i København.

Torsdag kom Sylvi Listhaug (Frp) til Mjølnerparken for å ta den i øyesyn. Sammen med Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim jakter hun på nye ideer til partiets asylpolitikk.

85 prosent av de rundt 1.800 beboerne her har innvandrerbakgrunn, over halvparten er arbeidsløse, og bydelen har i perioder slitt med voldelig gjengkriminalitet.

– Men forholdene er mye bedre nå enn det var for ti år siden. Dette er ingen getto, slår Samar fast.

– Problemene er sterkt overdrevet. Vi føler ikke at vi bor på et forferdelig sted, sier Khadija, som har bodd her i 26 år.

Getto-lov

Mjølnerparken er et av 29 områder som i dag blir klassifisert som getto i Danmark. Gettolista lages ut fra kriterier som kriminalitet, inntektsnivå, utdanningsnivå, andel innbyggere på stønad og etnisitet.

Det danske Folketinget har vedtatt egne lover som gjelder for disse: Blant annet kan kriminalitet som begås her, føre til dobbelt straff. Er man i tillegg medlem av en gjeng, kan straffen dobles ytterligere en gang.

– Veldig interessant. Dette er virkelig et grep som kan tas overfor kriminelle gjenger som utgjør et problem, sier Listhaug til NTB.

Hun er ikke fremmed for tanken om å innføre samme type lovgiving i Norge og peker på at ungdomskriminaliteten er på full fart oppover.

– Vi har ikke de samme problemene i Norge som i Danmark ennå. Men poenget er hvordan vi kan forhindre en slik utvikling, supplerer Engen-Helgheim.

Roser politiet

Både Samar og Khadija og leder for den boligsosiale helhetsplanen i Mjølnerparken, Grete Kerrn-Jespersen, mener gjengkriminaliteten har blitt merkbart mindre i bydelen.

– Politiet har gjort en god innsats, sier de.

Kerrn-Jespersen, som har jobbet med integrering siden 1984, mener imidlertid at systematiske tiltak for å sørge for utdanning og arbeid til flyktninger og innvandrere og ha et langsiktig perspektiv er det viktigste.

– Det viktige er stabilitet. Det har ikke vært tilfellet her i Danmark, sier hun.

– Mange politikere profilerer seg på innvandring, på å sette i gang nye tiltak. Det blir stadig vanskeligere å leve opp til kravene, framholder hun.

Kan bli tvangsflyttet

Gettoloven kan også føre til at mange av beboerne blir tvangsflyttet. 300 leiligheter skal tømmes for å oppfylle et nytt krav om at bare 40 prosent av familieboligene i gettoene kan eies av et allment boligselskap.

Den omdiskuterte loven ble vedtatt av et stort flertall i Folketinget i november i fjor.

– Mange er redde for at de må flytte. Dette er tungt for mange, sier Khadija.

Powered by Labrador CMS