Arbeidsliv

Hillary Rodham Clinton til Handelshøyskolen BI som hovedtaler under en internasjonal konferanse om kvinners deltakelse i arbeidslivet.

– Klokken er skrudd tilbake

Forteller om hvordan russerne manipulerte amerikanske velgere gjennom sosiale medier og brukte stjålet informasjon som våpen for å svekke henne.

Publisert Sist oppdatert

På kvinnedagen, 8. mars gjestet den tidligere amerikanske utenriksministeren og presidentkandidaten Hillary Clinton en konferanse om kvinner i arbeidslivet arrangert av Handelshøyskolen BI.

– Jeg skal gjøre alt for at den neste demokratiske kandidaten vinner det neste presidentvalget, sier Clinton.

Clinton snakket blant annet om det utfordrende politiske klimaet som råder i USA om dagen.

– Klokken skrus tilbake med dagens administrasjon, sier hun oppgitt.

Presidentvalgkampen mot Donald Trump ble også et hett tema for dagen.

– Mange stemmer var kjøpt og betalt, hevder hun. – Det kunne være det samme om du stemte på meg eller noen andre, mange stemmer ble nemlig manipulert på nett av utenlandske makter. Propagandaen har blitt mye mer sofistikert.

Unge kvinner blir angrepet

USA fikk i år den mest mangfoldige kongressen noensinne. Flere av kandidatene som ble valgt inn var kvinner. De har derimot måtte tåle mye hets på sosiale medier.

– Mange unge og modige kvinnelige stemmer blir angrepet. Alle kan i dag se at Fox News er Trump-adminiistrasjonens propagandamaskin. Men vi er enda ikke i en posisjon hvor vi kan slå dem, sier hun oppgitt.

Sosiale medier har blitt et nødvendig verktøy for politikere for å snakke direkte til sine velgere. Som Clinton sier det, «er du ikke på sosiale medier, mister du kontakt med følgerne dine».

– Noen mennesker, mer enn andre, befinner seg i posisjoner hvor du kan utnytte den posisjonen på sosiale medier.

Informasjon som våpen

Ifølge Clinton stjal russerne informasjon fra presidentkampanjen hennes og brukte det som et våpen mot henne.

– Angrepet på sosiale medier og tyveriet av informasjon påvirket definitivt valget, sier hun.

Alt er definitivt ikke flott og bra med sosiale medier. Ifølge den tidligere utenriksministeren har verdens største nettsamfunn gjort stor skade på politikere.

– Falske nyheter blir spredd og delt som fakta, mens algoritmer styrer hva du skal se. Mange får nettopp nyhetene sine fra sosiale nettverk som Facebook.

Hun viser til et eksempel fra USA hvor det nå har skjedd et større utbrudd av meslinger, sannsynligvis på grunn av antivaksinasjonskampanjer på sosiale medier.

– Disse menneskene er ikke kvalifiserte til å uttale seg om vaksiner. Akkurat nå nekter mødre i USA å vaksinere barna sine fordi de tror det vil skade dem på grunn av feilinformasjon.

Aggressiv og sint

Mange har spurt seg selv hvorfor ikke Hillary Clinton slo hardere tilbake på Trump i de mange debattene de var i under valgkampen.

– Uansett hvordan jeg hadde slått tilbake, ville jeg ha blitt oppfattet som sint og aggressiv.

En nylig undersøkelse viste at det fins medlemmer i det republikanske partiet som sier at de aldri ville ha stemt på en kvinne, uansett hvilket parti hun representerte.

Clinton fikk selv erfare å bli møtt med mange stenotyper og mer mostand enn det mannlige kandidater utsettes for da hun stilte som presidentkandidat.

– Vi ser menn som eksploderer i offentligheten, men kvinner har ikke den samme rettigheten. Kvinner skal ikke vise negative følelser offentlig.

Høyere gevinst

Utallige studier har vist at det lønner seg økonomisk at flere kvinner deltar i arbeidslivet. Likevel forklarer Clinton at mange fremdeles ikke har troen på den økonomiske gevinsten.

– Bevisene er overveldende. En høyere kvinneandel i arbeidslivet øker økonomien. Dersom man har flere kvinner i lederstillinger, blir det tatt bedre avgjørelser.

Det siste tiåret har det kommer flere kvinner inn i regjering i mange forskjellige land. Japan er et eksempel på dette. I Norge deltar 72 prosent kvinner i arbeidslivet, i USA er tilsvarende andel 60 prosent, og ifølge Clinton er den synkende.

– Det går baklengs i USA. Hvorfor er det så vanskelig for næringslivet og myndighetene å innse at det lønner seg med flere kvinner? De prøver ut alle andre taktikker, men overser kanskje den viktigste taktikken – å ansette flere kvinner.

Fordommer mot kvinner

I Norge har vi gode svangerskapspermisjoner hvor menn blir oppfordret til å ta sin del av tiden hjemmet med det nye barnet. I USA er det ikke slik. Clinton forteller om en holdning på amerikanske arbeidsplasser som handler om at menn som vil være hjemme med barna er «puslete».

– Det er utrolig dyrt og vanskelig for en amerikansk familie å skaffe seg hjelp i hjemmet.

I tillegg peker hun på fordommer mot kvinner som fremdeles eksisterer i en del sektorer den dag i dag.

– I noen bransjer er det dypere fordommer og motstand mot arbeidende kvinner. Det er fremdeles forventinger om at kvinner skal være hjemme med barn, mens menn skal jobbe

Et familiespørsmål

Den tidligere presidentkandidaten er klar på at likestilling er et familiespørsmål rent økonomisk sett. Det er et faktum at kvinner ikke får like mye betalt for å utføre samme oppgave som menn.

Historisk sett tjener kvinner og menn det samme når de først går ut i arbeidslivet, men når de blir forfremmet og klatrer oppover karrierestigen, øker lønnsforskjellene. Selv om de blir evaluert likt og ikke har familie. Det store gapet oppstår når kvinner får familie.

– Arbeidsgiver tror de gjør kvinner en tjeneste ved å ikke gi dem mer ansvar når de får barn. Det gjelder bare kvinner, ikke menn.

Flere teknologiselskaper har sett på lønningene til menn og kvinner og interessante tall har kommet til overflaten. Clinton mener åpenhet er nøkkelen. I det amerikanske næringslivet vet man ikke hva folk tjener fordi denne informasjonen ikke er offentlig.

– Kvinner som blir tvunget til å være hjemme med barna fordi familien ikke har råd til å miste mannens lønning blir fratatt muligheter for å fremme sin egen karriere og å spare til pensjon.

Løsningen mener hun er at foreldre i større grad burde få økonomisk støtte til å være hjemme med barna, og komme tilbake til arbeidslivet etter permisjon.

Powered by Labrador CMS