Huawei

En utestenging av Huawei vil redusere muligheten til å overvåke, og ikke minst påvirke, veksten av en fremvoksende tekno-autoritær allianse, mener artikkelforfatteren.

Vestens frykt er malplassert og kan slå tilbake på lang sikt

Ved å fryse ut Huawei begrenses Vestens tilgang til ny, innovativ teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Howard Yu er professor i ledelse og innovasjon ved handelshøyskolen IMD i Lausanne, Sveits. Han har skrevet flere bøker, og er rangert som en av 50 tenkere som vil bidra til å forme fremtiden.

SYNSPUNKT: Vestens frykt for at den kinesiske telekomgiganten Huawei infiltrerer deres teknologiske infrastrukturer stammer fra frykten om Kinas fremgang.

Tre av fem i det såkalte «Five Eyes Network», bestående av engelskspråklige land som deler informasjon – USA, Australia og New Zealand – stopper sine lokale bedrifter fra å bruke Huawei-teknologi til å bygge 5G-nettverk. Storbritannia og Canada blir presset til å følge etter.

Men mye av denne frykten er malplassert, og utfrysingen av Huawei kan slå tilbake på lang sikt.

Vesten frykt for Huawei vil kunne begrense vestlig tilgang til ny, innovativ teknologi, men den kan også føre til et verdensskille mellom teknologiske linjer.

Hva er det med Huawei?

Ut ifra hvem du spør, kan du få vidt forskjellige beskrivelser av Huawei. Mange av bekymringene stammer fra en forestilling om at selskapet samarbeider med den kinesiske regjeringen og peker på grunnleggeren, Ren Zhengfei, sin bakgrunn som ingeniør i Folkets frigjøringshær.

Likevel har ikke Ren en eierandel i selskapet på mer enn omtrent 1,4 prosent – resten eies av over 80 000 Huawei-ansatte og det er et privat selskap, ikke en statlig virksomhet.

Noen sier at Huawei har begått systematisk tyveri av åndsverk. Likevel har rivalene deres Nokia og Ericsson vært trege med å lansere telekomutstyr som er like avansert som Huaweis, og det britiske telekomnettverket, BT, sier at Huawei er «den eneste sanne 5G-leverandøren».

En annen sak å fokusere på er hvordan Huawei tok over som ledende aktør i markedet for telekomutstyr i Afrika. Mobiltjenester har utført økonomiske mirakler på dette kontinentet i det siste tiåret. Etter å ha kommet seg gjennom en rekke vanskelige forhold, har Huawei blitt nøkkelleverandøren av denne infrastrukturen.

Men Huawei blir ikke gransket for forretningsføringen deres i Afrika. Fokuset er på hvordan Huawei har registrert flest patenter i Europa, brukt mer penger på forskning enn rivalene Cisco, Nokia eller Ericsson, tjent halvparten av sine inntekter utenfor Kina, og har en omsetning som er dobbelt så høy som Ciscos og betydelig høyere enn IBM.

Det er denne Huawei-innflytelsen som vestlige regjeringer og store deler av media har lyst å uttale seg om.

Det er ikke mulig å ta avstand fra et land med verdens mest globaliserte økonomi.

Hold dine venner nær …

Når embedsmenn i Washington snakker om viktigheten av å utestenge Huawei fra USA eller forby amerikanske selskaper som Qualcomm og Intel fra å selge produkter til Huawei, snakker de om noe som er vanskelig å argumentere for, i alle fall i offentligheten. Hvilket er å ta avstand fra Kina – fordi det er ikke mulig å ta avstand fra et land med verdens mest globaliserte økonomi.

Omtrent alle, inkludert Cisco, Ericsson og Nokia lager telekomutstyret sitt i Kina.

Det som en virkelig risikerer ved å ta avstand fra Huawei i Vesten, er å miste muligheten til å holde oppsyn med enheten de frykter mest. I telekomsektoren, når tjenesteleverandører som BT, Verizon og AT&T kjøper utstyr fra Huawei, er det ikke så enkelt som å kjøpe en bok på Amazon. Hvis du for eksempler vil bli leverandør for BT, må du bestå en rekke tester.

For å teste Huaweis kvalifikasjoner, tok BT med seg et stort team til Huaweis hovedkontorer i Shenzhen for å utføre testrunder, uten noe forvarsel. BT plukket deretter ut en rekke navn fra Huaweis vaktliste, og utførte uavhengige intervjuer med deres egne tolker. BTs kriterier var så krevende at Huaweis forkvinne måtte sette opp en egen BT-støtteavdeling for å direkte rapportere til henne, og ansatte deretter Mercer, et amerikansk konsulentselskap, til å utvikle et nytt styringssystem.

Vesten frykt for Huawei vil kunne begrense vestlig tilgang til ny, innovativ teknologi

En annen teknologisk agenda

Da jeg besøkte Shenzhen i Kina i fjor, forklarte lokale ledere til meg at mye av byens infrastruktur vil bli digitalisert, og at Huawei vil forsyne den med et 5G-nettverk. Dette vil redusere hastighet- og ventetidsproblemer for datamaskiner som bruker nettverket.

Det betyr også at ny teknologi som førerløse biler vil trenge mye mindre datakraft for å fungere. Den nødvendige datakraften kan bare lastes av til byens infrastruktur. Dette er en radikal visjon. Og den er radikalt ulikt Intels visjon, som håper på å dominere det nye transportmarkedet. Når autonom kjøring tar av, vil kjøretøy bli datamaskiner på hjul. Kraftigere mikrochipper blir nødvendig, og det er her Intel kommer inn.

Huawei har andre planer for tilkoblede biler, som bruker deres egen teknologi og unngår behovet for chipper bygget av tredejpartsleverandører. Dette undergraver Intels strategi fullstendig, både i og utenfor Kina.

Det er nettopp her en finner den største trusselen med å stenge ute Huawei: det vil akselerere en helt annen teknologisk agenda, ikke bare i Kina, men også Sørøst-Asia, Midtøsten og Afrika.

Ved å stenge ute Huawei kommer en ikke til å bremse ned Kina fra å dominere både 5G og AI

Det er logisk. Hvis du er et fattig land som ikke har mulighet til å bygge ditt eget datanettverk eller ikke stoler på vestlig involvering, kommer du til å føle deg lojal til enhver aktør som hjelper deg med jobben til en lav pris.

Ved å stenge ute Huawei kommer en ikke til å bremse ned Kina fra å dominere både 5G og AI, et rent mareritt for amerikanske sikkerhetsfanatikere. En utestenging av Huawei vil derimot bare redusere muligheten til å overvåke, og ikke minst påvirke, veksten av en fremvoksende tekno-autoritær allianse.

Hvis vi kan trekke noe lærdom av den kalde krigen, vil det å opprettholde en grad av åpenhet med motparten din alltid være det beste forsvar mot et katastrofalt utfall.

Powered by Labrador CMS