Mobbing

Mange i UH-sektoren opplever mobbing.

Mobbing og trakassering fortsatt er utbredt i UH-sektoren

Rektor Olsen: - Overgrep og mobbing har ingen plass på UiB

Publisert Sist oppdatert

En rapport viser at tolv prosent av UiB-ansatte som svarte, har blitt mobbet eller trakassert i nåværende arbeidsforhold i løpet av det siste året.

  • Mer enn 1 av 10 (12 %) av de som svarte, rapporterer at har blitt mobbet eller trakassert i nåværende arbeidsforhold i løpet av de siste 12 månedene.

  • 31 % blant dem som har blitt mobbet eller trakassert de siste 12 måneder har opplevd dette månedlig eller oftere. 15 % har opplevd å bli mobbet/trakassert ukentlig.

  • 7 av 10 blant dem som har vært utsatt for mobbing eller trakassering ble utsatt for verbal trakassering. 4 av 10 blant dem som har vært utsatt for mobbing eller trakassering var utsatt for ikke-verbal trakassering, mens 2 av 10 av dem ble utsatt for digital trakassering.

  • 4 av 10 av de som hadde blitt mobbet, sier at de gjerningspersonene var en sideordnet kollega (41 %) eller deres leder/sjef (38 %).

  • Totalt svarer 2 % av respondentene at de har opplevd seksuell trakassering, noe som utgjør 37 personer av det totale utvalget.

  • Blant de som har vært utsatt for seksuell trakassering svarer 65 % at de har opplevd dette verbalt, enten muntlig eller skriftlig. 4 av 10 har vært utsatt for fysisk trakassering, mens 3 av 10 har vært opplevd ikke-verbal trakassering.

  • 35 % av dem som har vært utsatt for seksuell trakassering har blitt utsatt for dette fra en overordnet kollega. 32 % har blitt utsatt for seksuell trakassering fra en sideordnet kollega

  • Totalt har 7 % meldt fra om kritikkverdige forhold som har berørt dem i deres nåværende arbeidsforhold de siste 12 månedene.

– Tallet er for høyt, sier rektor Dag Rune Olsen. 
- Dette handler ikke bare om tall og prosenter. Hendelsene som ligger bak tallene kan få alvorlige og langvarige følger for menneskene det gjelder. Det bekymrer meg, sier Olsen, og legger til:

– Et universitet skal være et trygt sted for studenter og tilsatte. Vi kan ikke akseptere at det foregår noen form for trakassering. Overgrep, krenking, mobbing og maktmisbruk har ingen plass på UiB, sier Olsen.

Kartleggingsrapporten - mobbing og trakassering i UH-sektoren er basert på en undersøkelse sendt av Ipsos til 43778 personer ved 26 universiteter og høgskoler.

I alt 17984 svarte. Av disse oppgir tretten prosent at de har blitt mobbet eller trakassert i sitt nåværende arbeidsforhold i løpet av det siste året.

Det ble utsendt 5077 intervjuforespørsler til UiB, med 1813 registrerte svar. Dette tilsvarer en svarprosent på 37 prosent.

Alvorlige hendelser får konsekvenser


Totalt svarer 2 prosent - 37 personer - av det totale utvalget ved UiB at de har opplevd seksuell trakassering.

Ifølge rapporten oppgir én person å ha blitt truet, presset eller tvunget til seksuell omgang i løpet av det siste året. Olsen sier at ledelsen har håndtert en sak av alvorlig karakter det siste året, og at det har fått følger for tilsettingsforholdet.

– Jeg oppfordrer alle som blir utsatt for overgrep om å melde fra. Blir vi gjort kjent med aktuelle hendelser, handler vi, sier Olsen.

Vil følge opp stipendiatene


Ifølge rapporten oppgir stipendiater oftere enn andre grupper å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep.

– Dette er ikke noe vi kan være bekjent av, sier Olsen.

HR-direktør Sonja Dyrkorn deler Olsens bekymring over at stipendiatene er overrepresentert i gruppen som oppgir at de har vært utsatt for mobbing og trakassering.

– De er en utsatt gruppe, som må følges opp med særskilt av ledere og veiledere. Her må vi bli bedre på informasjon og tydeligere på hvilke systemer og rutiner som gjelder for arbeidslivet generelt og for UiB spesielt, sier Dyrkorn.

Dyrkorn understreker at de som blir utsatt for eller er vitne til straffbare handlinger bør melde fra til politiet. UiB har også verneombud, studentombud og bedriftshelsetjeneste som kan kontaktes, dersom en varsler ikke ønsker å melde fra til politi eller nærmeste leder.

Arbeidet etter #metoo


Olsen betegner #metoo-kampanjen som en vekker for sektoren. 
- Det ble gjort tydelig at omfanget var større enn vi var klar over, og at vår håndtering av de aktuelle sakene kunne vært bedre. Vi har tatt en rekke grep, og har i dag et mer velfungerende apparat for å håndtere varsler om uønskede hendelser. Samtidig: Vi blir ikke kvitt problemet med seksuell trakassering kun gjennom retningslinjer og rutiner. Dette handler dessverre også om holdninger og kultur, som det tar tid å endre, sier Olsen.

- HR-direktør: Meld ifra!


Ifølge rapporten svarer tre av ti at de ikke vet hvordan de skal varsle om mobbing og trakassering.

– Vi arbeider nå med å få på plass et nytt, digitalt varslingssystem, hvor varslere kan si fra om kritikkverdige forhold, sier HR-direktør Sonja Dyrkorn.

En tilsvarende side finnes alt for studenter. UiB har også brukt ressurser på å gi ledere, tillitsvalgte og verneombud opplæring i hvordan de skal håndtere varsel om mobbing og trakassering. De har fått opplæring gjennom flere seminarrekker i hvordan de skal håndtere varsel om mobbing og trakassering. Mobbing og trakassering har vært tema på avdelingsmøter, i veilederopplæring og i veilederfora. Det er også en del av opplæring av ledere.

Etikk, holdninger og varsling har blitt et sentralt punkt i fadderopplæringen. Studentene har fått en digital varslingskanal Si Fra hvor de kan melde fra om uønskede hendelser. På Sikresiden finner tilsatte informasjon om hvordan de skal håndtere og melde fra om mobbing og trakassering.

– Alle som har opplevd mobbing og trakassering bør melde fra. De kan være trygge på å bli møtt, hørt og fulgt opp, sier Dyrkorn.

Powered by Labrador CMS