Samfunn

15 prosent er rene egoister

Resten av befolkningen fordeler seg på de som hater ulikhet og de som tenker på alles beste.

Publisert Sist oppdatert

For noen år siden ble det avholdt en direkte folkeavstemning om lederlønn i Sveits.

Forslaget gikk ut på å sette et tak for en leders lønn på 12 ganger lønnen til den lavest betalte i samme virksomhet.

Det ble nedstemt, men bare nesten. Hele 34,7 prosent stemte for.

Valget fikk også en annen konsekvens. Avstemingen fikk tre ulikhetsforskere ved Universitetet i Zürich til å grave videre. De ville finne ut hva som motiverer folk til å støtte opp om omfordeling.

At husholdninger med lav inntekt støtter omfordelende politikk (til deres fordel), syntes det var lett å forklare ut fra prinsippet om at folk gjerne støtter det som gjør dem rikere, men at også velstående husholdninger gjorde det uten å ha noe å tjene på det selv, var verre.

Forskerne har brukt sveits som laboratorium. Fordelen med å studere politiske valg i Sveits er at man her stemmer på partier, men også på direkte forslag. Mens folk har mange grunner til å støtte et parti, er det lettere å sile ut holdninger fra hva de faktisk stemmer om enkeltsaker.

Ved å ta i bruk en ny statistisk metode, kommer forskerne frem til at folk kan grovt deles inn i tre grupper når det kommer til holdninger om fordeling.

Den første rommer om lag 50 prosent av befolkningen og består av dem som er opptatt av å begrense den økonomiske ulikheten - uansett hvordan dette gjøres.

Den andre gruppen utgjør 35 prosent. Disse menneskene er altruistiske og opptatt av å heve dem som har mindre hvis det kommer samfunnet til gode. De er villige til å overføre større summer til andre enn de mottar selv, gitt at de andre har mindre enn dem selv i utgangspunktet.

Den siste gruppen på 15 prosent består av rent ut egoistiske individer.

Videre konkluderte forskerne med at individer i den første gruppen hadde 11 prosent høyere sannsynlighet for å stemme for omfordeling enn gruppen med egoistene. Altruistene hadde 9 prosent høyere sannsynlighet.

Det høres ikke mye ut, men sammenlignet med andre mål, slår det kraftig ut. En med inntekt under medianinntekten har bare 7 prosent høyere sannsynlighet for å støtte omfordelende politikk.

Til sist viser forskerne hva som skjer med de som har både høy inntekt og høy avsmak for ulikhet. Disse hadde 20 prosent høyere sannsynlighet for å støtte omfordelende politikk enn de rike egoistene.

Forskerne undersøker en hypotese med datasettet sitt. Er det slik at folk som ikke liker ulikhet i mye større grad støtter høy skattlegging av de rikeste i samfunnet enn dem som er altruistiske?

Svaret er ja. Mens ulikhetshaterne i stor grad støttet opp om dette, var entusiasmen mye lavere blant altruistene.

Powered by Labrador CMS