Annonse
169077_.jpg

– Ledere ved OUS kjente til sykepleieragent

– Det er helt uakseptabelt. Hvis det viser seg at sykehuset har vært klar over det som avdekkes rundt rekrutteringen, blir jeg sjokkert og veldig skuffet. Det er forferdelig, sier Merete Norheim Morken som sammen med Frank Ryghaug er tillitsvalgt for sykepleierne ved OUS.

Til Aftenposten forteller Ryghaug at han kan dokumentere at flere ledere ved sykehuset allerede for halvannet år siden visste at en møbelrestauratør var agent for de filippinske kvinnene, blant annet i deres forhold til Utlendingsdirektoratet (UDI).

OUS ble torsdag politianmeldt for menneskehandel. Det var stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos fra Frp som leverte anmeldelsen, melder NRK.

Sykehuset hentet de tre filippinske sykepleierne via mellommannen og skal ha bedt vedkommende ta seg betalt gjennom kvinnene. De filippinske sykepleierne skal ha blitt truet til å ta opp forbrukslån på 300.000 kroner, men sier de ikke vet hvor pengene er blitt av. De ble trukket 6.000 kroner av månedslønna for lånet, betalte dyrt for leie av leilighet og skal kun ha sittet igjen med noen få tusen kroner av månedslønna.

Mellommannen hevdet torsdag at sjefene på Ullevål sykehus og Oslo universitetssykehus visste om forholdene. Arbeiderne hadde ingen arbeidskontrakt, men sier de ble fortalt at arbeidstillatelsen fra UDI var en arbeidskontrakt. Han bekrefter overfor Aftenposten at han har hentet tre-fire sykepleiere i tillegg til de tre som jobber på Ullevål sykehus.

Onsdag anmeldte Oslo universitetssykehus mannens firma. (©NTB)

Annonse
Annonse