Arbeidsliv

– Feil å koble religion og arbeidsdeltakelse

Grete Brochmann, som har ledet Brochmann-utvalget, mener at Fremskrittspartiet tar feil når de påstår at lav arbeidsdeltakelse skyldes muslimsk bakgrunn.

Publisert Sist oppdatert

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen sa tirsdag at innvandrere med muslimsk bakgrunn har dårligst arbeidsdeltakelse. Han møtte raskt kritikk fra arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) og Kristelig Folkepartis innvandringspolitiske talsmann Geir Bekkevold.

Brochmann, som i forrige uke la fram rapporten «Velferd og migrasjon», mener at Amundsens kobling er feil.

– Det er dårlig tenkt, i verste fall bevisst fordreining, sier hun til Dagsavisen.

Islam har lite med saken å gjøre, legger hun til. Brochmann forteller at de fleste mødre i hennes oppvekst var hjemmeværende.

– Men de var ikke muslimer. Arbeidsdeltakelse har med kultur, kjønnsroller og manglende likestilling å gjøre, sier Brochmann.

En annen som har kritisert Amundsens utspill er SV-politiker Akhtar Chaudhry. Han mener Frp-politikerens uttalelser «grenser til rasisme».

Brochmann liker ikke Chaudhrys respons på Amundsens utspill. Hun mener at man må imøtegå påstander i offentlig debatt, noe som er mer konstruktivt enn å dra fram rasismekortet.

Amundsen har vist til en liste fra Statistisk sentralbyrå som slår fast at de åtte innvandrergruppene med lavest arbeidsdeltakelse i Norge kommer fra muslimske land. Brochmann peker på at mange fra disse landene har flyktningbakgrunn, noe som er forbundet med lav arbeidsdeltakelse. Lav utdanning er også en årsak, mener hun. (©NTB)

Powered by Labrador CMS