gerd_liv_valla_.jpg
Forsker Bitten Nordrik mener tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla ble utsatt for overgrep på grunn av nye metoder for arbeidsmiljøundersøkelser.

– Ser bare individene

Publisert: 23. mars 2011 kl 09.44
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56

– Jeg tar ikke stilling til hvem som hadde rett av Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen, men jeg kritiserer metodene som ble brukt da saken skulle granskes. Metodene gjorde at Valla ble utsatt for et overgrep. Det er ikke sikkert det var intensjonen, sier Nordrik til Klassekampen.

I boken Psykososial arbeidsmiljøkartlegging – en trojansk hest? stiller hun seg kritisk til de metodene som ble brukt – spesielt når kartleggingen ble gjort etter at det har oppstått en konflikt på arbeidsplassen.

– Søkelyset blir rettet mot enkeltpersoner og ikke mot system og rammevilkår. Undersøkelsene blir gjort anonymt og dette blir ofte håndtert uten at tillitsvalgte og verneombud blir involvert, sier Nordrik.

Forbundsleder Terje Nustad i Safe mener at enten må lovverket endres eller så slike undersøkelser reguleres i tariffavtalene. Førstesekretær Trine lise Sundnes i LO mener å se en tendens til at arbeidsgiverne stadig forsøker å skyve ansvaret over på arbeidstakerne, som for eksempel når de spør hvordan folk takler stress i stedet for å legge til rette for mindre stress.

Saken fortsetter under annonsen