Arbeidsmiljøet kan gi psykiske plager

Publisert: 18. oktober 2013 kl 09.49
Oppdatert: 31. oktober 2013 kl 17.54

Psykiske plager blant yrkesaktive er knyttet til lav produktivitet, økt sykefravær samt økt risiko for å utvikle mer alvorlige psykiske lidelser. I løpet av den siste måneded rapporterte rundt15 prosent av norske yrkesaktive at de var litt eller mer plaget av symptomer på angst og/eller depresjon.

Det skriver Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) i en melding på sine hjemmesider.

De har identfisert en rekke arbeidsmiljøfaktorer som ga forhøyet sannsynlighet for psykiske plager. Rundt en fjerdedel av de rapporterte plagene kunne tilskrives følgende faktorer: Opplevd rollekonflikt, høye emosjonelle krav, liten innflytelse over arbeidssituasjonen, mobbing/trakassering, samt fare for å miste jobben.

Basert på tre års oppfølgingsdata fra levekårsundersøkelsen til Statistisk Sentralbyrå fant forskerne at yrkesaktive som opplever rollekonflikt og høye emosjonelle krav er særlig utsatt. Rollekonflikt knytter seg til pålagte oppgaver uten tilstrekkelige hjelpemidler eller ressurser til å løse dem; til å utføre oppgaver som de yrkesaktive mener burde vært gjort annerledes; samt å motta motstridende forespørsler fra to eller flere personer.

Det som av forskerne omtales som emosjonelle krav er gjerne utbredt blant yrkesaktive som har direkte kontakt med kunder, klienter og pasienter, og som i sin arbeidssituasjon i høy grad må skjule negative følelser som sorg, sinne og frustrasjon.

Psykiske plager var henholdsvis 53 og 38 prosent mer sannsynlig blant yrkesaktive som opplevde høy grad av rollekonflikt og høye emosjonelle krav.

Tidligere forskning har knyttet psykiske plager til lav produktivitet på jobb, økt sykefravær, samt økt risiko for å utvikle mer alvorlige psykiske lidelser. Det er derfor viktig at arbeidsgiver og bedriftshelsetjenesten er seg bevisst uheldige psykososiale faktorer i arbeidsmiljøet, samt arbeider strategisk og kontinuerlig med forebygging, mener STAMI.

Saken fortsetter under annonsen