Annonse
sykehus_lege_al.jpg

Arbeidstilsynet utvider jakten på lovbrudd

– Dette kan være bare toppen av isfjellet, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) om lovbruddene som er avdekket ved de Adecco-drevne sykehjemmene.

Avsløringene har satt tilsynet i alarmberedskap. Nå skal landets vikar- og bemanningsbyråer få besøk av inspektørene, varsler Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen.

– Arbeidstilsynet har tidligere utført tilsyn i Adecco knyttet til bygg- og anleggsbransjen. Der sørget de for å rydde opp etter at vi avdekket forhold som ikke var tilfredsstillende. Derfor er vi ekstra skuffet over det som skjer ved sykehjem og helseinstitusjoner drevet av Adecco. Samtidig er det nå naturlig å spørre seg hvordan de andre aktørene i denne bransjen driver. Det skal vi nå finne ut av, sier Svendsen til NTB.

Ikke over alt

Så langt har Arbeidstilsynet prioritert hotell- og restaurantbransjen, bygg- og anlegg, transport, industri og landbruk i jakten på sosial dumping og utnyttelse av arbeidskraft.

Svendsen sier hun kan ta kritikk på at tilsynet ikke tidligere har rettet innsatsen mot helsesektoren, men legger til:

– Arbeidstilsynet kan ikke være til stede over alt og alltid. Det er heller ikke ønskelig. Ansvaret for å følge lover og regler ligger hos virksomhetene. For å avdekke brudd er vi helt avhengige av tips. Og ut fra det som er avdekket nå, er det utvilsomt riktig å prioritere helsesektoren, sykehjem og bemanningsforetak.

Tilsyn ved sykehjem og helseinstitusjoner landet rundt har vært planlagt før de siste dagenes avsløringer. Bare i Oslo skal halvparten av de 50 sykehjemmene få besøk av kontrollørene.

– Dumper lønna

Fra ulike hold kommer kravene om å gå vikarbyråene nærmere etter i sømmene.

Unio-leder Anders Folkestad sier at tilsynskampanjen mot byråene må bli like omfattende som mot bygg- og anleggsbransjen.

– Det ser ut som vikarbransjen vinner anbud på å dumpe lønna, gi dårligere pensjoner, og ved lange vakter uten overtidsbetalt. Et omfattende tilsyn kan avdekke omfanget av brudd på lov og regelverk, sier Folkestad.

Svendsen forteller at omfanget av aksjonene skal bestemmes fredag i samråd med regiondirektørene. Samtidig åpner hun for å utvide mengden «om vi finner graverende forhold».

Arbeidstilsynet får ikke tilført ekstra midler for å jakte på lovbrudd ved sykehjem og i vikarbyråene.

– Det er planlagt 15.000 tilsyn i år. Av disse er 3.000 tilsyn planlagt innen sosial dumping. Denne aksjonen må skje innenfor disse rammene, sier Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen. (©NTB)

 

Annonse
Annonse