Bakrus på jobben et utbredt problem

Publisert: 16. august 2010 kl 09.16
Oppdatert: 16. august 2010 kl 08.33

FHI og SIRUS gjennomførte i 2008 og 2009 en pilotstudie av rusmiddelbruk i arbeidslivet. De 526 deltakerne ble undersøkt for bruk av alkohol, narkotika eller sløvende legemidler i forbindelse med jobb.

Les også Vin? – Nei takk!

24,3 prosent av de spurte opplyste at de hadde vært sløve på jobb på grunn av bakrus i løpet av det siste året. I tillegg sa 6,2 prosent at de hadde vært borte fra jobb på grunn av alkohol i samme periode.

Det ble også foretatt spyttprøver av deltakerne i studien. 21 prosent innrømmet inntak av alkohol det siste døgnet, noe som stemte godt overens med spyttprøveresultatet på 21,7 prosent.

Den store underrapporteringen kom imidlertid på spørsmål om bruk av narkotika. Av de spurte svarte 0,4 prosent at de hadde brukt narkotika det siste døgnet, mens spyttprøvene viste hele 1,7 prosent. I tillegg viste prøvene at 5,1 prosent hadde inntatt sløvende legemidler det siste døgnet.

Totalt viste studien at ingen av deltakerne var påvirket av alkohol på jobb når de ble testet. Mellom 0,5 og 1 prosent av de testede var påvirket av narkotika.

På grunn av underrapportering tror FIH og SINUS at den reelle andelen av personer som har hatt redusert arbeidskapasitet på grunn av rusmiddelbruk er høyere enn det de fant ut av under studien. De opplyser at de planlegger en større og bredere studie i fremtiden for å få mer pålitelige data. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen