Arbeidsliv

Bistandssjefer får redusert lønn

Toppsjefene i Norges Røde Kors og Redd Barna er blitt enige med sine organisasjoner om å redusere årslønnen fra 2009 til 2010 for å gå foran med et eksempel om å vise måtehold.

Publisert Sist oppdatert

Generalsekretær Børge Brende i Røde Kors har redusert årslønnen med 140.000 kroner fra 2009 til 2010, skriver Bergens Tidende.

– Det var Brende selv som tok initiativet etter at det hadde vært flere runder i media om lederlønningene i de humanitære organisasjonene, sier kommunikasjonsdirektør Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors til avisen.

Redd Barna har også kuttet lederlønnen. Den nye generalsekretæren Tove R. Wang fikk 96.000 kroner mindre enn sin forgjenger Gro Brækken. Lønnen er på 850.000 kroner, mens Brende endte på 810.000 kroner.

I gjennomsnitt tjener generalsekretærene i de ti største bistandsorganisasjonene 817.000 kroner, ifølge tall avisen har hentet inn.

Bergens Tidende skriver også at halvparten av generalsekretærene i de ti største bistandsorganisasjonene har politisk bakgrunn. Blant disse er Børge Brende (H), Helen Bjørnøy (SV), Marte Gerhardsen (Ap) og Svein Grønnern (H).

Noen går også den andre veien. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var i sin tid generalsekretær i Norges Røde Kors, mens Arbeiderpartiets sekretær Raymond Johansen har en bakgrunn som generalsekretær i Flyktningehjelpen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS