Det er et langtidstrekk at mange ikke lenger får nok jobb til å brødfø seg, sier UiO-professor Knut Kjelstadli.

Det jobbes for mer fleksibelt arbeidsliv

Publisert: 18. juni 2013 kl 10.01
Oppdatert: 18. juni 2013 kl 09.57

Det regulerte arbeidslivet vi kjenner i dag, kan vise seg å være en historisk parentes. Løsarbeid har vært og kan bli normalt igjen, tror Knut Kjeldstadli, professor med Universitetet i Oslo (UiO). Det skriver magasinet Refleks.

Endringene i arbeidstakernes ansettelsforhold tvinges frem av den globale kapitalismen, og verden over ansettes det stadig flere på midlertidige kontrakter og i usikre stillinger.

– Det regulerte arbeidslivet er under press, og det er et langtidstrekk i økonomien at et stigende antall arbeidere ikke lenger får den arbeidsmengden de trenger for å brødfø seg selv. Dette kan være ufrivillig deltid, midlertidige stillinger eller kvasiselvstendig arbeid, der du leier ut arbeidskraften din, men må ta alt ansvar for forsikringer og så videre, selv, forteller Knut Kjeldstadli, professor i historie ved UiO til magasinet.

Denne utviklingen leder normalt til lavere lønn, og er på vei inn i bransjer som tidligere hadde ryddigere forhold.

– Vi ser at stillinger i byggebransjen og på skipsverftene omdannes veldig raskt. Verftene på Nord-Vestlandet kan nå ha opptil 70 prosent ansatte som arbeider på kontraktsarbeid. Fra å være et viktig, men marginalt, fenomen i arbeidslivet, er det midlertidige arbeidet nå i ferd med å bli like vanlig i mange bransjer, som det motsatte, sier Kjeldstadli til Refleks.

Saken fortsetter under annonsen