Arbeidsliv

Færre er villige til å betale mer for norsk mat

Nesten halvparten vil betale mer for maten for å opprettholde norsk landbruk, ifølge en meningsmåling som Sentio har laget for Nationen. Det er færre enn ved forrige undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

48 prosent av de spurte sier seg helt eller ganske enig i at de er villige til å betale mer for maten hvis det er nødvendig for å opprettholde norsk landbruk. 24 prosent stiller seg likegyldig til saken. 28 prosent sier de ikke vil betale mer, skriver Nationen.

– Et solid flertall vil opprettholde landbruket, og mange er også villige til å betale mer for maten. Det er litt overraskende med tanke på det inntrykket man får når man leser tabloidpressen i dag, sier professor Reidar Almås ved Bygdeforskning.

Men undersøkelsen viser at det er færre som ønsker å betale mer for maten nå enn tidligere. Forrige gang undersøkelsen ble gjennomført, i 2008, svarte 53 prosent at de var villige til å betale mer for maten. 25 prosent var likegyldige til problemstillingen, mens 23 prosent sa de ikke var villige til å betale mer.

Ifølge avisen er forskerne forsiktige med å trekke slutninger basert på nedgangen fra 2008 til 2011, men utelukker ikke at både kortsiktige og langsiktige faktorer kan ha påvirket opinionen.

– Det har vært et sterkt trykk i mediene i det siste om matpriser, og Matmaktutvalget la også vekt på høye matpriser. Det kan virke inn, sier Almås. (©NTB)

Powered by Labrador CMS