Arbeidsliv

Har ikke noe å tilby

NHO-sjef John G. Bernander mener norske ansatte har hatt en for god lønnsvekst de siste årene og tilbyr ikke en krone til vårens sentrale lønnsoppgjør. LO tar utspillet med ro.

Publisert Sist oppdatert

LO-leder Roar Flåthen viser til at det ikke er første gangen NHO begynner på null, skriver Dagsavisen, og han får støtte fra Fafo-forsker Torgeir Stokke.

– Det er jo så langt ned NHO kan gå uten å i realiteten forhåndserklære lønnsnedslag og bruk av Lockout. Men LO vil nok minst kreve at reallønnen holdes tritt, altså at det gis tillegg i tråd med prisveksten. I tillegg kommer krav om lavtlønnstillegg til utvalgte til utvalgte grupper, sier Stokke.

LO legger fram sitt krav til årets mellomoppgjør etter representantskapsmøtet 22. februar.

Teknisk Beregningsutvalg har funnet at lønnsveksten for norske arbeidstakere har vært på 28 prosent mellom 1999 og 2009. NHO-sjef Bernander mener derimot at det er helt nødvendig å snu trenden der norsk næringslivs konkurranseevne stadig blir mer svekket.

– I fjorårets lønnsoppgjør var vi mer forsiktige enn vi har sett de siste årene, men det bidro likevel til å svekke konkurranseevnen i næringslivet. Nå må vi ta ansvar, sier han.

Powered by Labrador CMS