Arbeidsliv

Kreativ CV trekker ned

Kreative CV-er slår ikke an hos arbeidsgiverne. Det slår tvert imot negativt ut.

Publisert Sist oppdatert

Enkelte arbeidsgivere bruker helt ned i 45 sekunder på å skumlese en CV før den havner i grove kategorier som ”uaktuell”, ”kanskje” og ”interessant”, forteller førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI i en artikkel hos forskning.no. Jobbsøkerne vet på sin side at det ofte er hard konkurranse om stillingene, og en del forsøker derfor å skille seg ut fra den gemene hop, for eksempel ved å lage en kreativ vri på CV-en.

Virkningen av å skille seg ut viser seg imidlertid å være svært usikker.

Arnulf sier at arbeidsgivere ofte vil vektlegge negativ informasjon når de har mange søkere til en jobb. De er redde for å bli lurt av kandidaten, og ser etter grunner til å sile ut søkere fra bunken for de mest interessante kandidatene.

Jan Ketil Arnulf har sammen med Lisa Tegner og Øyunn Larssen gjort et eksperiment med enn reell jobbutlysning. 12 kandidater fikk skrevet CV ene sine i tre ulike utgaver. Innholdet var likt, men mens én variant var i formell layout på hvitt papir, var versjon to skrevet på pastellfarget papir. Den tredje CV-utgaven var en kreativ utgave som skulle stikke seg ut.

Innholdet i de tre CV-utgavene var det samme, og tilsammen 90 personer, hvorav halvparten hadde erfaring med rekruttering, vurderte CV-ene. Resultatet viste at alle avvik fra et formelt format reduserte sjansen for innkalling til intervju. Den samme kandidaten hadde dobbelt så stor sjanse til å komme til intervju med en formell CV som med en kreativ CV.

– Studien viser at arbeidsgivere lar seg påvirke av fullstendig irrelevante sider ved innsendte søknader og CV-er, sier Jan Ketil Arnulf til forskning.no.

Powered by Labrador CMS