Arbeidsliv

Incentivene for kvinner til å starte for seg selv er større i land hvor kjønnsdiskrimineringen er større.

Likelønn kan redusere antall kvinnelige gründere

Forskere tror likestilling i det lønnede arbeidsmarkedet kan være årsak til færre norske kvinnelige gründere.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge artikkelen «Entreprenørskap i Norge – mest for menn?» som ble publisert i «Søkelys på Arbeidslivet» (Nummer 1–2 2013) kommer det fram at det er omtrent fire ganger så høy sjanse for at menn starter egen bedrift som at kvinner gjør det. Dette plasserer Norge nederst på listen over antall kvinnelige gründere i den vestlige verden.

– Vi har også mange kvinnelige gründere, men forskjellen mellom antall menn og kvinner er større enn i andre land, sier seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret til Dagens Næringsliv.

– Det er klart at i land der kjønnsdiskrimineringen er større, øker også incentivene til å starte for seg selv, forteller han. Det er Røed, sammen med kollegene Rolf Golombek og Helge Berglann, som har skrevet artikkelen.

De mener påstanden om at kvinners yrkesvalg ofte gir jobber i offentligsektor og helse og omsorg er en myte.

– Vi finner ikke belegg for at forklaringen ligger der – hverken i yrkesvalg eller familiesituasjon, sier Røed til DN. – Men hvis du har stor grad av likestilling i det lønnede arbeidsmarkedet for kvinner og menn, kan det tilsynelatende bidra til å øke forskjellene mellom kvinner og menn i entreprenørskap, fortsetter han.

Forskerne har også undersøkt andre muligheter til nedgangen blant kvinnelige gründere. Kvinner tenderer kanskje mot å ikke ønske så mye risiko og konkurranse, tror Røed.

Powered by Labrador CMS