Annonse
sigbj__rn_johns.jpg
Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) vil sette taket for maksimal uføretrygd på 450.000 kroner i inntekt.

Strid om tak på uføretrygd

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og det som karakteriseres som «blårussen» i partiet vil sette taket for maksimal uføretrygd på 450.000 kroner i inntekt. Rødgrønne sosialpolitikerne vil sette taket på 525.000 kroner. Tjener du mer enn disse summene, vil du få mindre enn 66 prosent av tidligere inntekt i uføretrygd, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det skal være bred enighet om de fleste andre elementene, men taket på uføretrygda splitter. Regjeringens forslag er ventet å komme rett før jul.

I den nye alderspensjonen er det et tak på 7,1 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Det innebærer en inntekt på 525.00c0 kroner. For de såkalte arbeidsavklaringspengene i dagens uføresystem er taket bare på 6 ganger grunnbeløpet. Det tilsvarer en inntekt på 450.000 kroner.

Det nye systemet vil trolig bli at uføretrygda skal bli 66 prosent av tidligere inntekt, oppad begrenset til taket. Dermed kan mange med inntekter litt over middels risikere å stange i taket, slik at uføretrygda da blir mindre enn 66 prosent. Målet med reformen er at det over tid skal bli færre uføretrygdede, og innsparingen vil i første rekke skje ved at færre blir hundre prosent uføre. I dag er åtte av ti 100 prosent uføre. Det legges derfor opp til at det skal bli lettere å kombinere arbeid og trygd. (©NTB)

 

Annonse
Annonse