Arbeidsliv

Hvis de ansatte på sykehusene er fornøyde, virker det positivt inn på pasientene.

Sykehusansatte trives på jobb

Resultatene fra medarbeiderundersøkelsen i Helse Sør-Øst viser at de aller fleste sykehusansatte trives på jobb.

Publisert

Spørsmålet «Hvor fornøyd er du samlet sett med jobben du har nå?» oppnådde 79 av 100 mulige poeng.

Helse Sør-Øst RHF er som eier av ti helseforetak opptatt av hvordan de ansatte ved sykehusene har det på arbeidsplassen sin, og sørger derfor årlig for at Norges største medarbeiderundersøkelse gjennomføres i helseforetakene. Medarbeiderundersøkelsen kartlegger ulike forhold som påvirker trivsel, motivasjon og helse, og er et verktøy ledere skal bruke for å utvikle arbeidsmiljøet lokalt sammen med sine medarbeidere. I høst gikk spørreundersøkelsen ut til 55 365 ansatte ved Helse Sør-øst RHFs ti helseforetak og resultatene ble sendt til alle ledere før nyttår.

– Medarbeiderundersøkelsen gir en unik innsikt i hvordan de ansatte har det og hvordan virksomhetene kan utvikles. Rapporten skal bidra inn i et kontinuerlig forbedringsarbeid. Man blir aldri ferdig med å pleie og forbedre et arbeidsmiljø, sier HR-direktør i Helse Sør-Øst RHF, Anne Biering.

Økt trivsel

Medarbeidere som trives og er motiverte har en klar egenverdi, for hvis de ansatte er fornøyde, virker det positivt inn på pasientens opplevelse av behandlingen og på brukere og servicemottakeres tilfredshet med de tjenestene som leveres. Å kartlegge graden av trivsel på arbeidsplassen er derfor viet stor oppmerksomhet i medarbeiderundersøkelsen. I årets undersøkelse skårer temaene motivasjon, arbeidsglede og tilhørighet henholdsvis 76, 76 og 74 av totalt 100. På alle spørsmålene knyttet til disse temaene er resultatet litt høyere eller lik resultatet fra fjorårets undersøkelse.

HR-direktør Biering synes det er gledelig at så mange sykehusansatte oppgir å ha det bra på jobb:

– Men vi erkjenner at det er et stykke igjen før alle holder tommelen opp, så her er det viktig at helseforetakene fortsetter det gode forbedringsarbeidet sitt, sier hun.

Christer Mortensen, spesialrådgiver i Helse Sør-Øst RHF med et særlig ansvar for medarbeiderundersøkelsen, påpeker at Oslo universitetssykehus og Akershus universitetssykehus, til tross for flere negative medieoppslag, ikke skiller seg ut fra de andre helseforetakene når det gjelder trivsel.

– Undersøkelsen viser at det internt i de samme foretakene er enheter som helt klart har utfordringer. Dette blir synlig med denne undersøkelsen. De fleste trives på jobb. Samtidig har de klare oppfatninger av hva som kan bli bedre, sier Mortensen.

Kvalitet, trygghet og respekt

Helse Sør-Østs visjon er gode og likeverdige helsetjenester til alle som trenger det, når de trenger det, uavhengig av alder, bosted, etnisk bakgrunn, kjønn og økonomi. Verdiene, som skal prege arbeidet, er kvalitet, trygghet og respekt. Derfor søker medarbeiderundersøkelsen å finne ut i hvilken grad medarbeiderne opplever at arbeidsplassen drives i tråd med disse verdiene.

Temaene kvalitet, trygghet og respekt skårer henholdsvis 75, 77 og 75, et nivå som tilsvarer fjorårets resultat. Under overskriften Kvalitet finner vi blant annet påstandene: «I min enhet samarbeider forskjellige yrkesgrupper godt» og «I min enhet ivaretas høy faglig kvalitet». Begge påstandene oppnådde en sum på 76.

– Vi kan se tilbake på en tid med negativ oppmerksomhet rettet mot flere sykehus. Da er det godt å registrere at så mange opplever at kvaliteten, tryggheten og respekten har gode kår på deres arbeidsplass, sier Biering.

Medvirker til oppfølgingen

Ett av de strategiske målene for foretaksgruppen er involveringen av alle medarbeidere i oppfølging av medarbeiderundersøkelsen. Målet skal understøtte forbedringsarbeidet etter kartleggingen, og sikre at medvirkning blir praktisert. I årets undersøkelse oppgir 55 prosent at de har vært involvert i oppfølgingsarbeidet, mot 49 prosent året før.

– Resultatene etter 2012-undersøkelsen viser at det fremdeles er et godt stykke igjen før alle medarbeidere opplever at de er involvert i oppfølgingsarbeidet, men utviklingen går klart i riktig retning, sier Biering.

Powered by Labrador CMS