Arbeidsliv

Varsling nytter, men koster

Ansatte som varsler om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen trives dårligere på jobben etterpå.

Publisert Sist oppdatert

Får varslere det vanskelig i ettertid? Brita Bjørkelo ved Universitetet i Bergen har stilt spørsmålet i doktorgradarbeidet sitt, og funnet ut at de fleste varslerne ikke opplever å bli straffet etterpå.

De fleste varslerne hun har vært i kontakt med forteller at det ikke skjedde noe med dem etter varslingen, men samtidig rapporterer de om lavere jobbtilfredshet, skriver Universitetet i Bergen på nettstedet forskning.no.

Studiene til Bjørkelo viser at varsling nytter. De fleste varslerne erfarte at de kritikkverdige forholdene ble stanset.

Funnene indikerer imidlertid at det får mindre konsekvenser om man varsler om enkelthendelser enn om man varsler om mer omfattende problemer i organisasjonen.

– Det kan se ut som om de som varsler om ting som ikke angår toppledelsen, klarer seg fint. Men hvis de rapporterer om mer alvorlige ting høyt i systemet, kan det gå veldig ille, sier Bjørkelo til forskning.no

Varslerne opplevde høyere nivåer av mobbing enn andre ansatte. Forskerne har ikke kunnet måle at mobbing skyldtes at de hadde varslet, men de kan heller ikke utelukke det,

Powered by Labrador CMS