Arbeidsliv

Vondt i nakken?

Seks av ti med smerter nakke, skuldre og øvre arm mener at jobben er årsaken. Styrketrening og kortvarig hvile av nakkemusklene kan imidlertid hjelpe.

Publisert Sist oppdatert

Muskel- og skjelettplager er en av de vanligste årsakene til sykmelding og uførepensjon her i landet. Særlig er det vanlig med smerter i nakke, skulder og øvre arm. Det er imidlertid store variasjoner mellom yrkesgruppene, og andelen er større blant kvinner enn menn, skriver Stami på sine hjemmesider.

Forskning fra Stami viser at muskel- og skjelettplager er utbredt også blant unge som kun har vært kort tid i jobb. Frisør- og elektrikeryrke er eksempler på yrker for forekomsten av muskel- og skjelettplager er høy, samtidig som gjennomsnittsalderen er lav. Én av årsakene er at mye av arbeidet foregår med armene hevet, uten støtte.

I ulike studier er det imidlertid påvist at selv små reduksjoner i arbeid med albuene hevet over skulderhøyde kan redusere risikoen for senebetennelse i skulderen. En av forskerne, stipendiat Therese N. Hanvold opplyser på Stamis hjemmesider at det er gode indikasjoner på at kortvarig hvile av nakkemusklene eller armene, cirka hvert tiende minutt, kan forebygge nakke- og skulderplager i denne typen jobber.

En undersøkelse fra Det Nationale Forsningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark fra 2009 viser at styrketrening kan redusere smerter i nakken med opptil 50 prosent, konstaterer Stami. Treningsopplegget i studien besto av en økt på 20 minutter tre ganger i uken i ti uker. (Se øvelsene her.)

Også psykologiske og sosiale forhold i arbeidet har stor betydning for nakkesmerter hos ansatte, viser andre studier gjort ved Stami. Rollekonflikter, for eksempel i form av uoverenstemmelser mellom måten man må utføre jobben sin på og måten man mener den burde vært utført på, er den sterkeste risikofaktoren. Folk som hadde ledere som støttet selvstendighet og initiativ, hadde lavere risiko for nakkesmerter. Det samme gjaldt medarbeidere med kontroll over beslutninger om eget arbeid.

Powered by Labrador CMS