nyheter

Ekstremsport

Det å være næringsdrivende er ekstremsport, særlig i oppstartingsfasen.

Publisert Sist oppdatert
Det burde være et krav at det fantes personer med erfaring som næringsdrivende blant dem som bestemmer ordninger som berører næringsdrivende.

Mens den offentlige debatten går på om lønnsmottakere får bra nok AFP-pensjon eller ikke, må de som starter eget firma finne seg i å gi slipp på store deler av velferdsstatens økonomiske sikkerhetsnett.

Blir du syk eller kommer ut for en ulykke, må du betale en ekstra høy pris fordi du er næringsdrivende. Ingen av de politiske partiene som har sittet i regjeringen ønsker å gjøre noe med det, samme hva de sier. Hadde de villet gi gründere et bedre sikkerhetsnett, hadde nettet vært på plass. Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og SV, de har alle sviktet. Fremskrittspartiet er ikke med på lista over de som har sviktet fordi partiet ikke har hatt anledning til å bevise hva de egentlig står for på dette området.

Mens arbeidstakere får sykepenger allerede fra første fraværsdag, får næringsdrivende ikke dekket de første 16 dagene. Fra dag 17 får de 65 prosent av lønnen inntil ca. 400.000 kroner. Næringsdrivende har heller ikke samme mulighet som andre til å spare til tjenestepensjon. Det må være minst to ansatte i bedriften for å gå inn på en slik ordning. Riktig nok får næringsdrivende skattefritak hvis de sparer til pensjon på en annen måte, men vi kommer ikke bort fra at de diskrimineres systematisk når det gjelder det sosiale sikkerhetsnettet.

80 prosent av næringsdrivende er menn, så dette er også en kjønnsdiskriminering, i mannens disfavør. Vi har et likestillingsombud som skriker opp når sykepleiere i trygge offentlige stillinger tjener mindre enn ingeniører, men som holder potte tett når det gjelder denne formen for diskriminering.

Det paradoksale er at alle politikere og byråkrater mener at samfunnet trenger gründere. Uten dem vil samfunnet forvitre. Så hvorfor gjør man da livet mer utrygt enn nødvendig for alle dem som vil starte opp en bedrift?

En av årsakene er gründerne selv. Virketrang og pågangsmot får mange til å trosse usikkerheten og etablere bedrift. Det blir stadig flere næringsdrivende. Tallet er nå oppe i 190.000. En annen forklaring er at lønnsmottakere i 100 år har hatt en mektig organisasjon, LO, til å tale sin sak. En tredje årsak er at det fremdeles sitter en skepsis til næringsdrivende inni hodet til mange byråkrater, som sitter trygt i sine jobber. De mistenker alle næringsdrivende for å være potensielle svindlere, og som sikkert lurer unna mye inntekt i form av smarte skattetriks og kreativ bokføring.

Powered by Labrador CMS