Hvordan skal rike land forbli rike?

Næringslivsledere, forskere og byråkrater i USA, Finland og Danmark skaper felles forskningsprosjekter | Skal munne ut i nyskaping med større markedspotensial | Skandinaver skal lære å tenke stort, amerikanere å se potensialet i offentlig sektor

Publisert Sist oppdatert

Et samarbeidssenter for innovasjon mellom Danmark, Finland og Berkeley-universitetet i Silicon Valley er på tegnebrettet. The Innovation Alliance Technology Coop er det første konkrete resultatet av alliansen som Huset Mandag Morgen i København tok initiativet til tidligere i år (se også Mandag Morgen nr. 21, 2004).

Forslaget til samarbeidssenteret kom fra en av tungvekterne i amerikansk forskningsverden Shankar Sastry. Ved siden av å lede IT-fakultetet ved Berkeley er han sentralt plassert når USA forhandler med EU om forskningspolitiske satsingsområder. Sastry skal de neste par månedene lede en gruppe som skal analysere mulighetene for konkrete forskningsprosjekter mellom Danmark, Finland og USA. Målet er å koble forskere som utvikler ledende teknologi i Silicon Valley sammen med miljøer i Skandinavia som arbeider med anvendelsen av teknologi. Forskere fra de tre regionene skal kunne flyte fritt rundt i miljøene, ikke holde seg på hver sin tue. På den måten skal de kunne trekke på regionenes sterke sider, og til sammen skape produkter og løsninger som har et langt større markedspotensial enn om de opptrådte hver for seg. Nordiske forskere vil komme i kontakt med store amerikanske konserner, og universitetskulturen med Silicon Valleys gründertenkning.

Et eksempel på hvordan dette kan fungere, kom da næringslivsledere, forskere og embetsmenn fra de tre partene møttes til samtaler på Berkeley nylig, under overskriften «How can the rich stay rich?» Amerikanerne ble tause da de danske representantene fortalte om en avtale IT-forskere ved universitetet i Århus er i ferd med å inngå med Århus kommune. Et antall eldreboliger vil bli stilt til rådighet for forskerne, så de i samarbeid med beboere og bedrifter kan utvikle nye produkter som kan hjelpe de eldre i hverdagen. Markedspotensialet gir seg selv. Men at det blir skapt i et nært samarbeid mellom forskere, næringsliv og en kommune som tar initiativet, var noe som fikk amerikanerne til å sperre øynene opp. I amerikansk tankegang blir offentlig sektor helst sett som en del av problemet, ikke en del av løsningen.

Amerikanerne hadde på sin side noen klare meldinger til danske entreprenører og bedrifter. Som danskene undret også amerikanerne seg over hvorfor danske bedrifter ikke vokser seg større enn de gjør. Venture-pioneren William Davidow sa det enkelt: «Vi har bruk for å lære av dere om anvendelse av teknologi. Men det er et problem at bedriftene deres ikke vokser. Hvis en bedrift stanser på en omsetning på 10 millioner dollar, kan jeg jo ikke bruke 10 millioner på å skape den. Jeg tror den egalitære kulturen deres dreper vekst.»

Fra professor John Zysman ved Berkeley fikk danskene høre at de er både provinsielle og globale – en beskrivelse som trolig passer like godt på nordmenn: Et folk som snakker engelsk og reiser over hele verden, men hvor nesten alle gründere tenker for smått og snevert.

Stuart Feldman fra IBM oppsummerte under konferansen på Berkeley potensialet innovasjonssamarbeidet kan ha på denne måten: «Hvis forskningen bare skal rette seg mot Danmark, er det ikke interessant. Danmark er et for lite marked. Men hvis forskningen retter seg mot tre land på samme tid, så begynner løsningene å bli globale, og så er det meget interessant for IBM.»

Powered by Labrador CMS