Annonse

Leter etter lederens mørke sider

Altfor gode egenskaper kan skjule mørke sider i personligheten, og ifølge Affärsvärlden forsøker nå svenske rekrutteringsfirmaer å identifisere manipulative, narsissistiske (forelsket i seg selv) og usosiale sjefer allerede i rekrutteringsprosessen.

Disse tre personlighetstrekkene utgjør det som kalles «den mørke triaden».

Det er imidlertid ikke lett å avsløre denne typen personlighetstrekk, all den tid sjefer med disse trekkene samtidig kan være svært utadvendte og forandringsvillige.

Problemet er at denne typen ledere ofte fungerer helt utmerket i begynnelsen av et arbeidsforhold. De mørke sidene kommer frem - og blir skadelige for bedriften - først etter det er gått en stund.

Anders Sjöberg, doktor i pyskometri og sjef i rekrutteringsselskapet Assesso, presiserer overfor Affärldsvärlden at ikke alle utadvendte, fremoverskuende sjefer bærer på mørke sider.

Hvis noen har altfor mye av de gode egenskapene, kan det imidlertid være en risiko for at det finnes destruktive egenskaper i bakgrunnen. Sjöberg forkaster på sin side ideen om at det finnes mange psykopatiske sjefer i næringslivet.

Dette fordi han mener psykopaten har en del egenskaper som gjør det vanskelig for ham å bli sjef overhodet.

Annonse
Annonse