nyheter

EU-parlamentsbygningen i Brüssel.

Mener EU bør få fredsprisen

EU burde ha fått Nobels fredspris, mener direktør ved Nobelinstituttet Geir Lundestad.

Publisert Sist oppdatert

– Gjennom EU har man fått til ikke bare fransk-tysk forsoning, men EU har hjulpet til med å konsolidere demokratiet i Sør-Europa og har bidratt til å trekke inn de sentrale østeuropeiske landene i et nært samarbeid med resten av Europa, sier Lundestad til NRK.

Han mener det ikke er tvil om at EU har vært et viktig fredsskapende instrument. EU eller noen sentrale personer i Unionen burde derfor ha fått fredsprisen, er hans personlige syn.

EU har vært kandidat til fredsprisen en rekke ganger, men organisasjonen har aldri nådd opp. Lundestad mener det kan forklares med den norske splittelsen i EU-spørsmålet.

– Vi skjønner jo alle hvorfor det ikke skjer. Den Norske Nobelkomite er jo delt på akkurat samme måten som det norske folk er delt. Så det å gi en pris til EU, det vil jo da være veldig vanskelig for komiteen, tror han.

Nest etter at Mahatma Gandhi aldri fikk prisen, er EU nobelkomiteens største forsømmelse, ifølge Lundestad.

Heming Olaussen, leder i Nei til EU, reagerer på uttalelsen. Han synes det å gi fredsprisen til EU ville vært helt ufortjent. Han peker på EUs militære styrkeoppbygging og forholdet EU har til den ikke-vestlige verden.

– EU opptrer som en tradisjonell stormakt, som en kolonimakt. De fisker havene svarte utenfor Afrikas kyster, de påtvinger fattige land frihandelsavtaler som er ensidig til fordel for EUs storindustri og holder folk nede i fattigdom, sier Olaussen.

Han mener Lundestad skulle holdt sine private meninger om dette spørsmålet for seg selv. (©NTB)

Powered by Labrador CMS