Annonse

Bonusfella

Jens E. heter en mann. Han går i mørk dress og blått slips. Han er 35 år. Kvinner i grå drakt smiler tilbake når han smiler til dem. Damer med rødblomstrete bomullsskjørt rynker på pannen og glemmer ham fort når de har passert ham på gaten. Jens E. gjorde alt det riktige. Han tok rett utdanning, ble trainee og er nå salgssjef. Han reiser mye, både i Norge og utlandet. Jens E. har alltid mye å gjøre. Han er pålitelig og punktlig. Han lever etter et stramt tidsskjema for å få tid til alt han skulle ha gjort.

Men Jens E. er et menneske. En dag hendte det noe som skulle forandre hans liv. Han hadde følt seg ensom den dagen på en bar i Tyskland. En kvinne i grå drakt holdt blikket hans litt for lenge. Morgenen etter bestemte Jens E. seg for at livet består av mer enn arbeid. Nå skulle fritiden utnyttes bedre, til glede for kona, som var arkitekt med hjemmekontor og tre barn under 10 år. Hun hadde alltid beklaget seg over at de tilbrakte feriene på hytta til Jens E.s foreldre. Hun ville reise mer i stedet.
BONUSREISE
Til uken hadde de vært sammen i 11 år. Jens E. hadde mange bonuspoeng. Nå ville han overraske henne med en tur til Barcelona. Jens E. fant frem den bærbare PC-en på flyplassen og slo www.sas.no for å bestille flyturen. Men æsj. Han ga opp. Klarte ikke å finne noe sted for å bestille. Han tok frem mobilen, og fikk klar beskjed. Sorry. Du kan ikke ta ut bonusreise på så kort tid. Det må gå syv dager. Ja vel. Så får ukes turen bli en langhelg fra slutten av neste uke. Det var syv dager. Han bestilte.

Men da Jens E. kom hjem om kvelden fikk han beskjed av kona om at hun hadde bestilt en tur til Roma for to personer neste uke siden de hadde vært sammen i 11 år. Han fikk velge om han ville være med eller ikke. Hun dro uansett. Og gledet seg. Roma var drømmen hun aldri hadde vært i. Jens E. ringte SAS neste morgen for å avbestille bonusreisen. Men nei. Det var under syv dager til avreise, så da kunne man ikke avbestille en bonusreise. Han behersket seg. Nei vel, men den turen vi har bestilt med SAS til Roma kan vel gjøres om til bonusreise da, så vi slipper å betale den dyre billetten. Nei, var svaret han fikk.
HANDLINGENS MANN
Men Jens E. var ikke rådløs. Han visste at venner kunne reise på hans poeng. Siden poengene gikk fløyten likevel, ville han spandere en tur på Hege og Ivar. Men atter nei, det var syv-dagers-helvetet på nytt. Denne gang for navnebytte. Dessuten måtte han ha reist sammen med vennene hvis de skulle ha benyttet hans poeng, fikk han beskjed om.

Dagene i Romas brune gater gikk i sol og glede. Eneste ergrelsen var at syvdagers regelen også gjaldt for billeie. Men Jens E. slapp å betale full pris siden han var gullmedlem hos SAS

Jens E. er en intelligent fyr, så han lærer av erfaring. Han hadde hengt seg opp i at han ville til Barcelona. Da januar kom ringte han SAS for å bestille påskebilletter for bonusreise til katalonierne. Men nei. Alle bonusplasser var opptatt. Ok, men da ville han til Nice med familien. Bare tre plasser igjen. Hans familie er på fem. Hongkong da. Det gikk. Hotell fikk han ikke bonus på, for det var ingen kjeder som var med i systemet i Hongkong.
FOR POPULÆRT
Kona satte seg på bakbena. For langt til Hongkong på så få dager. De ringte SAS. Alle de populære stedene var stengt for bonusreiser i påsken. Skitt la gå. Jens E. er jo blitt en mann som prioriterer familien, så han foreslår en tur i mai. Med Braathens. Han er jo medlem der også. Til Spania var plassene allerede tatt. Mai er populær reisemåned. Men via KLM gikk det greit endelig å få seg en bonustur til Paris. Det var to dager igjen til hjemreise fra Paris da mobilen kimte. En viktig kontrakt var i faresonen. Jens E. måtte hjem. Han hadde lært seg syvdagers regelen, så han kjøpte en ordinær billett. Kona var ikke helt blid, men han måtte dra. På flyet møtte han Hallvard, så han beklaget seg over at han selv ikke på denne turen klarte å reise gratis. Hallvard smilte.

- Hos Braathens kan du bestille helt til avreisedag, lo han.

Jens E. surnet. Det visste han ikke. Han kunne jo ikke lære seg 50 sider med detaljregler.

UTEN TILGIVELSE
Kona hadde vanskelig for å tilgi at Jens E. avbrøt Paris-turen deres. Han håpet på tilgivelse ved å foreslå at de spanderte bonusreise til Paris på lillesøsteren hennes og ektemannen. Hun er sykepleier og han er lærer, så de har ikke så god råd. Kona visste hvor stort offer det var for Jens E. som ikke kan fordra svogeren, å bli med dem på tur til Paris. For at de skulle kunne reise gratis, måtte jo han være med. Siden SAS ikke kunne spa opp bonusovernattinger, valgte han Braathens for å utnytte poengene der når han hadde sjansen.

Allerede første kveld i Paris er svogeren brisen og brautende. Han har lånt Økonomisk Rapport av Jens E. Der står det om bonussystemene.

- Ja, sier svogeren, norsk er best, bare se på bonussystemet. I SAS kan venner bare benytte bonusen hvis bonusmedlemmet reiser med, hos Braathens behøver ikke medlemmet være med.

Også Jens E. blir full den kvelden. Jens E. ble skilt. Han er i dag samboer med en sekretær i Skattedirektoratet. Hun har rødblomstret kjole, flyskrekk og bruker fritiden til vekkelsesmøter i Pinsemenigheten.

Annonse
Annonse