Næringsliv

Giske: Ingen uenighet om statlig eierskap

Den ideologiske striden om statlig eierskap er over, fastslår næringsminister Trond Giske (Ap) etter tirsdagens møte med norske investorer og næringslivstopper.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg opplever at den ideologiske motstanden mot statlig eierskap er så godt som forduftet. Det er nesten konsensus om at staten skal være en eier i norsk næringsliv, sier Giske.

Staten er Norges største eier, og besitter verdier for mellom 500 milliarder og 600 milliarder kroner på Oslo Børs. I løpet av vinteren kommer Giske med en stortingsmelding om statlig eierskap, og tirsdag inviterte han en rekke investorer og næringslivstopper til samråd.

– Det er viktig for meg å bruke kompetansen disse representerer, sier statsråden.

Historisk eierskap

I eierskapsmeldingen vil Giske gå gjennom alle de statlige selskapene, og han utelukker ikke at staten kan kjøpe seg ned, eller opp i de ulike selskapene.

Investor og grunnlegger av industriselskapet Umoe, Jens Ulltveit-Moe, synes at staten bør ha en mer aktiv eierrolle gjennom styrerepresentasjon, og mener at det statlige eierskapet er på det nivået det bør være.

– Men de eier jo en del selskaper av historiske grunner som det ikke er behov for lenger, som for eksempel SAS, sier Ulltveit-Moe.

Også eier og administrerende direktør Elisabeth Grieg opplever at det er stor enighet rundt statlig eierskap i norske bedrifter, men stiller spørsmål ved hvorfor staten skal eie i SAS og ikke i Norwegian, og hvorfor staten eier i Statkraft og ikke i solenergiselskapet Rec?

– Det er viktig at man ikke bare tenker historisk på hvorfor man har et eierskap, men at staten vet hva den vil med sitt eierskap og hvordan den vil utøve sin eiermakt. De som sitter i styrene og i bedriftenes ledelse må ikke være i tvil om hva staten som en stor eier mener om eierskapet, sier Grieg, som tidligere har vært styremedlem både i Statoil og Hydro.

Formuesskatt

Eiendomsinvestor Olav Thon er opptatt av at små, private bedrifter må få gode rammebetingelser.

– Jeg tror at staten kan risikere å gå i en felle ved å være så opptatt med å utvikle sine egne bedrifter, at alle små gründere ikke slipper til. Da får vi en vanskelig situasjon, advarer han.

Og mener at staten har et ansvar for å gjøre noe med for eksempel formuesskatten.

Blant de øvrige deltakerne på Giskes samråd var eiendomsinvestoren Olav Thon, Norwegian-sjef Bjørn Kjos, Anette Olsen i Fred Olsen AS, investor Christen Sveaas, investor Jan P. Collier og Olav Nils Sunde i Color Line.

– Jeg har fått mange gode innspill til hvorfor staten bør eie, hva vi bør eie og hvordan vi bør utøve eierskapet vårt, hvordan vi plukker ut styremedlemmer, hvordan vi legger opp lederlønnspolitikken og hvordan vi håndterer rollefordelingen mellom eier, styre og selskapets administrasjon, der staten må være en aktiv og deltakende eier, sier Giske. (©NTB)

Powered by Labrador CMS