Næringsliv

Kina hamstrer lakseaksjer

Kinas har kjøpt seg opp i det John Fredriksen-kontrollerte oppdrettsselskap Marine Harvest og er i dag en av selskapets ti største aksjonærer. Men norsk laks vil de ikke ha.

Publisert Sist oppdatert

– Vi registrerer at kineserne har tro på Marine Harvest som et attraktivt investeringsobjekt og velger å ta posisjoner i selskapet, samtidig som det ikke vil importere norskprodusert laks, sier Fredriksens nærmeste medarbeider og varamedlem til styret i selskapet, Tor Olav Trøim, til Dagens Næringsliv.

For Kina stoppet importen av laks fra Norge da fredsprisen i fjor høst ble gitt til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Årsaken til importforbudet skal offisielt være at de har funnet en spesiell bakterietype i norsk laks. Marine Harvest skal nå selge skotsk laks til kineserne.

Det er det kinesiske investeringsfondet CIC som har kjøpt seg opp i Marine Harvest. Vanligvis opererer det som det norske oljefondet, ved å kjøpe mindre eierandeler i børsnoterte selskap. Trolig har kineserne sikret seg om lag 1,5 prosent av selskapets aksjer. Selskapet har for øvrig om lag 17 000 aksjonærer.

Powered by Labrador CMS