Liten brikke med verdenssuksess

Publisert: 2. januar 2004 kl 13.59
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Hobiltelefoner, digitale videokamera, smarte batterier og hjerner til vaskemaskiner er noen av bruksområdene til mikrokontrolleren AVR, utviklet av trondheimsmennene Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan da de var sivilingeniørstudenter tidlig på 90-tallet. Eventyret begynte på NTNU, vandret videre til Nordic VLSI og endte hos det amerikanske Atmel-konsernet i 1996.

- Vi søkte patent på et konsept for kodeeffektiv mikroprosessor, det vil si ørsmå databrikker som styrer funksjonene på elektronisk utstyr. Arbeidsgiveren vår, Nordic VLSI, ønsket ikke å finansiere utviklingen. Vi trengte 50 millioner kroner, men det var det ingen som kunne skaffe i det norske markedet, forteller Bogen. Nordic VLSI solgte sine rettigheter til Atmel i 1996, og gav de to trønderne sjansen til å innta verdensmarkedet.

- Starten var beinhard. Vi jobbet døgnet rundt, reiste masse og fortalte kundene hva mikroprosessoren vår kunne gjøre. Vi var to. I dag har vi hundre ansatte og forventer kraftig vekst inneværende år, fortsetter Bogen og smiler. Han vil ikke avsløre hvor mange millioner dollar de beregner å omsette for i 2003. Regnskapet er en del av Atmel-konsernets totalregnskap.

Atmel Norway var tidligere et av konsernets avdelingskontor. Nå er det et norsk AS, heleid av Atmel Inc. I Trondheim driver Wollan og Bogen konsernets viktigste utviklingsavdeling. De har ansvar for produktstrategi, design og teknologisk utvikling, samt testing og verifisering av nye produkter. I en bransje som sliter har salget av produktene fra Atmel Norway AS bare økt.

- Vi merker bølgene, men så lenge vi vokser og tar markedsandeler er vi fornøyde, fastslår Bogen. Han og Wollan har så langt gjort de administrative og finansielle oppgavene i firmaet selv, med en unik teft for forretninger og timing. I høst ansatte de Espen Müller som økonomidirektør.

- Nå gleder jeg meg til å fokusere mere på produkter og marked , sier Bogen.

Bogen og Müller inviterer til lunsj i Atmelhuset på Rosten, der selskapet flyttet inn i for et år siden. Bygningen er spesialkonstruert for selskapets behov, med strenge krav til innemiljø - både for de ansatte og for produksjonen. Huset har store vinduer som gir lys og luft, og et ventilasjonsanlegg som garanterer konstant temperatur.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi lever av hjernene til våre ansatte og legger stor vekt på at de skal ha det bra. Kostnadsnivået på ansatte i Norge er dyrere enn i mange andre land, derfor må vi jobbe smart. Vi ønsker at folk skal være effektive, postulerer Müller og avslører en av firmaets strategier. Et godt arbeidsmiljø, med åpent kontorlandskap og små lunger der de ansatte tar pauser og diskutere nye ideer.

Bogen forteller at selskapet har hatt designere i India og i Kina, men har ingen planer om å flagge ut fra Trondheim.

Bogen mener det ikke er noen selvfølge at de skulle ha suksess med mikroprosessoren AVR, men at han og Wollan fra starten var dyktige med internasjonal markedsføring og hadde fokus på produktene sine. Gründerne kom også raskt på markedet da ideen var ferdig utviklet.

Kundene er blant annet SONY, Nokia mobile phone, Compaq, Bosch, Siemens og Miele.

- Hva driver dere?

- Muligheten til økonomisk suksess var viktig de første årene. Nå ser vi også at vi skaper trygge arbeidsplasser. I tillegg gir vi Trondheim og Norge et renommé, forklarer Bogen og tilføyer at han alltid har elsket å konkurrere.

- Styrken vår er at vi har økonomi til å ta sjanser. Med Atmel-konsernet i ryggen slipper vi emisjoner og store lån. Spenningen er knyttet til fremtiden. Vi er en ung bedrift i startfasen, med stadig nye ideer til markedet. Om ti år spår jeg en produktomsetning på en milliard, konkluderer Bogen. Müller smiler. - Tør du si det høyt? spør han.

Saken fortsetter under annonsen